Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Ragdoll


11 minuten lezen

De Ragdoll is een opvallend ras met felblauwe ogen. Zijn zijdezachte halflange vacht is veelal roomkleurig, waarbij de staart en de snuit donkerder van kleur zijn. De Ragdoll is een hele vriendelijke en aanhankelijke kat die makkelijk binnen leeft. Zijn naam heeft hij te danken aan het verslappen van zijn lijf. Wanneer je hem optilt verslapt hij als een ‘lappenpop’. Dit ras is groter dan een gemiddelde huiskat en door zijn mooi volle vacht oogt hij nog imposanter dan hij al is.

Dit artikel kort samengevat

  • De Ragdoll is gemiddeld iets groter dan de gewone huiskat, een kater wordt gemiddeld 7 kg, een poes gemiddeld 5 kg.
  • Hij wordt ongeveer 14 jaar oud.
  • Dit ras heeft een roomkleurige zijdezachte vacht en kenmerkt zich door zijn felblauwe ogen.
  • Het is een zeer aanhankelijke, rustige en vriendelijke raskat.
  • Dit ras vindt het prima om binnen te leven, mits er mogelijkheid is om te klimmen.
  • Geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen.
  • Een Ragdoll wordt altijd wit geboren, na ongeveer 4 jaar is hij uitgegroeid en heeft hij zijn definitieve vachtkleur ontwikkeld.

De Ragdoll is een zeer vriendelijke en rustige kat. Door zijn karakter is hij goed in staat om binnenshuis te leven in bijvoorbeeld een appartement. Hij is graag samen met zijn baasje en vindt sociaal contact erg fijn. Het is een rustige kat die gemiddeld actief is. Eigenlijk kun je deze kat het beste omschrijven als een hele rustige en relaxte huisgenoot.

Voordelen van de Ragdoll

  • De Ragdoll is snel tevreden en is daarom zeer geschikt om binnenshuis te leven.
  • Het is een zeer relaxte en rustige raskat.
  • Dit ras kan goed samenleven met (jonge) kinderen en andere huisdieren.
  • Hij is niet snel onder de indruk en daardoor minder gevoelig voor stress.
  • Het is een lieve, slimme en aanhankelijk kat die van sociaal contact houdt.
  • Omdat deze raskat zich slap houdt tijdens het dragen, kan hij makkelijk opgetild worden.

Nadelen van de Ragdoll

  • De vacht van de Ragdoll moet regelmatig gekamt worden.
  • Ondanks dat een Ragdoll geen ondervacht heeft, verhaart hij wel.
  • Hij houdt erg van contact waardoor hij je overal kan gaan volgen in huis.
  • Het is een minder speelse kat dan andere katten.

Uiterlijke kenmerken van de Ragdoll

Een Ragdoll kenmerkt zich door zijn roomkleurige zijdezachte vacht en ovaalvormige, felblauwe ogen. Deze raskat is iets groter dan de gemiddelde kat maar door zijn vacht oogt hij nog voller. Zijn achterpoten zijn iets hoger dan zijn voorpoten. Hij heeft een fluffy uiterlijk waardoor hij een hoge aaibaarheidsfactor heeft. De Ragdoll heeft geen ondervacht, wel heeft hij pluimen rondom zijn tenen en een grote pluimstaart.

De Ragdoll komt in meerdere kleuren voor. Volgens de richtlijnen van het fokken zijn er 3 basisvarianten;

Colourpoint

De Colourpoint variant kenmerkt zich door een crèmekleurige basis, waarbij de kat een donker masker heeft, donkere oren, poten en staart. Deze kleur zal pas later ontstaan omdat kitten altijd wit geboren worden.

Mitted

Bij the Mitted variant zie je, in vergelijking tot de Colourpoint, juist dat de voeten wit zijn. Er wordt ook wel gesproken over witte handschoenen aan de voorpoten en witte laarsjes aan de achterpoten. Ook kenmerkt de Mitted zich door een witte kin en borst. Aan de onderkant van zijn lichaam heeft de Mitted een buikstreep. Dit is een witte streep die van de kin tot aan de staartinplant loopt.

Bi-colour

Bi-colour is een vachtkleur waarbij er een duidelijke omgekeerde V te herkennen is op de snuit. De omgekeerde V loopt van de neus naar beneden, richting de mondhoeken. De poten zijn wit en de ellebogen en staartaanzet zijn donkerder van kleur. De voetzooltjes en neus zijn, in tegenstelling tot de andere 2 varianten, niet donker maar roze van kleur.

Bovenstaande basisvarianten komen in 6 verschillende kleuren voor; Cream, Red, Blue, Chocolate, Seal en Lilac.

Lengte en gewicht

De Ragdoll is groter dan een gemiddelde huiskat en door zijn behoorlijk pluizige vacht oogt hij nog groter. Katers worden gemiddeld 7 kg, poezen worden gemiddeld 5 kg. Het is een stevig en gespierd ras. Je tilt deze kat met gemak op, omdat hij zich slap maakt. Een Ragdoll is pas na een aantal jaar volledig uitgegroeid. Als hij is uitgegroeid, zal ook zijn vacht niet meer veranderen van kleur.

De uiterlijke verzorging van de Ragdoll

Ondanks dat de Ragdoll veel haar heeft, heeft hij niet veel uiterlijke verzorging nodig. Dit ras heeft geen ondervacht maar laat wel haren los. Om klitvorming te voorkomen kun je deze kat het beste eens per week kammen. Over het algemeen vinden Ragdolls het heerlijk om geborsteld te worden en zullen ze er lekker voor gaan liggen. Door hem te borstelen help je hem ook om minder haarballen aan te maken. Een andere optie is om je Ragdoll een aantal keren per jaar naar de trimsalon te brengen. Sommige katten kunnen last hebben van vervilting in hun vacht en klitvorming. Vind je Ragdoll het maar niets om buitenshuis naar de trimsalon te gaan? Tegenwoordig komen er ook trimmers aan huis!

Beweging en Speelsheid

Dit ras heeft een rustig karakter en houdt erg van luieren. Hij houdt van sociaal contact en is heel graag in de buurt van zijn baasje. Heel speels is de Ragdoll niet, maar hij zal toch af en toe een poging doen om ergens achteraan te rennen of mee te spelen. Deze kat is een echte levensgenieter en is zeer snel tevreden.

Geschiedenis van de Ragdoll

Rond 1963 besloot de Amerikaanse Ann Baker te fokken met de makkelijkste katten die ze ooit had gezien. De kittens, afkomstig van de aangereden Angora-achtige kat Josephine van haar buurvrouw, hadden een zeer makkelijk karakter en verslapte helemaal wanneer je ze optilden. Het lieve en makkelijke karakter sprak haar zo erg aan dat ze besloot te kijken of ze deze eigenschappen ook terug zou zien bij volgend nestjes. Ann Baker zocht de liefste katten uit bij haar buurvrouw en begon met fokken. Haar idee bleek succesvol want er werden kittens geboren met een zeer rustig en vriendelijk karakter. Niet alleen het karakter was bijzonder, ook het uiterlijk bleek indrukwekkend. Doordat de kittens bij het optillen zo slap werden als een lappenpop, kregen ze al snel de naam Ragdoll; oftewel Lappenpop.

Een nieuw ras werd geboren. In 1975 vroeg Ann patent aan voor haar Ragdolls. Niet veel later werd het ras in Europa geïntroduceerd. Net als in Amerika, is dit ras zeer geliefd in Europa.

Gezondheidsproblemen bij de Ragdoll

Ben je op zoek naar een Ragdoll? Ga dan op zoek naar een goede fokker die aangesloten is bij een rasvereniging en de Raad van Beheer. Een goede fokker is op de hoogte van erfelijke aandoeningen en houdt zich aan de strenge fokreglementen. Ga in gesprek met een fokker en vraag naar de onderzoeken die gedaan worden. Tegenwoordig kunnen fokkers vooraf al een aantal testen doen. Door deze testen wordt het ras goed in de gaten gehouden en is er minder kans op erfelijke aandoeningen binnen de bloedlijn. Ondanks dat je Ragdoll kittens via een goede fokker aanschaft, heeft je kat altijd kans om ziek te worden. Wij beschrijven de meest voorkomende (erfelijke) aandoeningen bij de Ragdoll.

Hartfalen (Hypertrofische cardiomyopathie)

Hypertrofische cardiomyopathie wordt veroorzaakt door een verdikte hartspier. Als de hartspier te dik wordt, heeft het hart geen ruimte meer voor het bloed. Hierdoor zakt het aantal hartslagen per minuut. Om alsnog genoeg bloed door het lijf te pompen zal het hart sneller gaan werken en gaat de hartslag logischerwijs weer omhoog. Dit zorgt ervoor dat de hartspier alleen maar dikker wordt met de dood als gevolg.

Tegenwoordig is voor deze aandoening een DNA-test beschikbaar. Deze aandoening komt namelijk voor bij een bepaald soort gen dat deze ziekte veroorzaakt. Als dit gen wordt geconstateerd mag er niet meer met deze kat gefokt worden. Een DNA-test en hartfilmpje is verplicht voor fokkers die een stamboom bieden bij een Ragdoll kitten. Echter is het onderzoek een momentopname en is het niet uitgesloten dat je kat deze aandoening nooit zal krijgen. Helaas is er geen genezing mogelijk voor deze aandoeningen.

Buikvliesontsteking (Feline infectieuze peritonitis / FIP)

FIP, oftewel buikvliesontsteking, kan bij alle katten voorkomen. Het wordt veroorzaakt door een diarreevirus. Dit diarreevirus kan onschuldig zijn. In enkele gevallen verandert deze onschuldige vorm, in een kwaadaardige variant. Als dit virus verandert zorgt het virus voor ontstekingen in de rest van het lichaam. Wanneer hier sprake van is, spreken we over FIP. Gebleken is dat deze ziekte vaker voorkomt bij raskatten. Dit komt door de erfelijke gevoeligheid bij raskatten. Waarschijnlijk is er een genetische basis in het immuunsysteem bij raskatten om FIP te ontwikkelen. Helaas is deze aandoening slecht te behandelen. Symptomen kunnen worden behandeld maar het dier zal binnen enkele weken overlijden.

Opvoeden en socialiseren

Een Ragdoll is een ontspannen kat die zich makkelijk aanpast aan zijn leefomstandigheden. Ondanks dat de Ragdoll een ontspannen kat is moet iedere kitten gesocialiseerd worden vanaf de geboorte. Als een kitten op de juiste manier gesocialiseerd wordt, heeft hij er de rest van zijn leven profijt van.

Schaf je een kitten aan via een erkende fokker, dan kun je er vanuit gaan het socialisatieproces al vroeg van start is gegaan. De kitten leert kennismaken met nieuwe geluiden, nieuwe geuren en eventuele andere huisdieren. Hierdoor zal ook de overstap naar een nieuw huis makkelijker worden. Belangrijk is dat de kitten pas na minimaal 12 weken het nest verlaat. De kitten leert namelijk ook dat hij afgestoten wordt door zijn moeder, en op zijn eigen pootjes moet gaan staan. Steeds vaker zie je dat kittens pas na 14 weken weggaan bij hun moeder.

Een kitten is snel zindelijk. Als er tijdig een bak aangeboden wordt bij de kitten zal hij uit zichzelf hier een plekje zoeken om zijn behoeften te doen. Komt de kitten mee naar huis dan zul je alleen even de kattenbak moeten tonen. Hij weet dan direct waar hij zijn behoeften moet doen. Beloon vooral positief gedrag. Doet je kitten iets wat niet mag? Dan is het vaak voldoende om ‘nee’ te zeggen of in je handen te klappen. Als je dit herhaaldelijk blijft doen, weet dit slimme ras snel wat hij wel en niet mag in huis.

Voorkom bepaalde vervelende situaties door je kat het juiste aan te bieden. Een kat heeft behoefte om zijn nagels ergens aan te krabben. Bied je geen krabpaal aan, dan is de kans aanwezig dat hij je bank gaat gebruiken. Om problemen te voorkomen kun je van tevoren alle benodigdheden aanschaffen. De kitten weet dan vanaf het begin wat voor hem is en waar hij mee mag spelen.

Is de Ragdoll geschikt voor beginner?

Er is bijna geen raskat te vinden die het je makkelijker maakt dan de Ragdoll. Deze rustige en sociale kat pas zich ongelofelijk makkelijk aan is niet erg gevoelig voor stress. Hierdoor is het een zeer geschikt ras voor beginners. Ondanks dat het een rustige kat is, houdt hij heel erg van (menselijk) contact. Het is een aanhankelijk, zelfstandige kat, die zeer gesteld is op zijn baasje en hem overal zal volgen.

Wat kost een Ragdoll?

Koop je Ragdoll via een erkende fokker die fokt volgens de strenge richtlijnen? Dan betaal je minimaal €1500,- voor een kitten. Voor deze prijs kun je ervan uit gaan dat je kitten gefokt is volgens strenge normen. Je krijgt een stamboom bij je kitten en weet dat er gelet wordt op erfelijke aandoeningen die in de bloedlijn kunnen voorkomen. Door je kitten aan te schaffen via een erkende fokker, helpt je ook mee het ras zuiver te houden.

Naast de eenmalige aanschafprijs, zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Je kat heeft een kattenbak nodig, een voerbakje, een mandje en speeltjes. Er zijn maandelijkse en jaarlijkse terugkerende kosten als je een Ragdoll aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan goed afgestemde voeding, jaarlijkse entingen en een eventuele verzekering. Wil je een huisdierenverzekering afsluiten? Bekijk dan de verschillen tussen de aanbieders en ga na welke het beste bij jou past.

Tot slot

Een Ragdoll is een uitstekend kattenras voor gezelschap in huis. Vooral wanneer je in een appartement woont en niet veel buitenruimte hebt. De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en relaxte raskat die je overal zal volgen in huis, om het sociale contact zo nauw mogelijk te houden. Hij kan goed tegen veranderingen en kijkt nergens gek van op. Kijk er niet raar van op als je niet meer alleen naar het toilet kunt, want deze kat houdt je daar ook gerust gezelschap.

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x