Op werkdagen voor 22.00 uur besteld is morgen GRATIS thuisbezorgd

Australische Herder


De bijnaam voor de Australische herder is Aussie. Deze herdershond is een echte werker. Hij wordt daarom ook wel de cowboy onder de herdershonden genoemd. Hij vindt het heerlijk om aan een wedstrijd of het agilty veld deel te nemen. Rennen door de tunnels, springen over de hordes. De Australische herder heeft energie voor twee en wordt helemaal happy van al dat gevlieg. Dit ras is perfect om mee te trainen en heeft veel respect voor zijn baasjes. 

Kenmerken van de Australische herder

 • De Australische herder (Aussie) vindt zijn oorsprong in Amerika.
 • Hij is bedreven in gehoorzaamheid.
 • De drive van de herder is hoog. Net als zijn energielevel.
 • Dit ras is zeer geschikt als gezelschapshond en wordt regelmatig gebruikt bij het schapenhoeden.
 • Het formaat van een reu is 50 tot 57 cm en de teefjes worden 45 tot 52 cm.
 • Het gewicht van de Australische herder is 16 tot 32 kg.
 • De kleur van zijn vacht is Blue of Red merle, Effen zwart of bruin, Zwart of rood met nog 2 kleuren. De kleur kan afgewisseld worden met bruine of witte tekeningen.
 • De ondervacht is dicht. Het haar is steil of licht golvend halflang.
 • De gemiddelde leeftijd van een gezonde Australische herder is ongeveer 13 jaar.

Het bijzondere aan de Australische herder is zijn bobtail. Hij kan met of zonder staart geboren kan worden. Ook komt het regelmatig voor dat de herder geboren wordt met een volledig lange staart. 

De Australische herder heeft:

 • Een schitterende dikke kraag rondom zijn nek.
 • Gemiddelde poten.
 • Een rechte rug.
 • Redelijke lange haren op de achterbenen.
 • Een zwarte of bruine neus.

De kleuren van de Aussie herder kunnen verschillende kleuren hebben. Vaak zie je bruine, blauwe, oranje/geel van kleur. Het kan ook voorkomen dat het gevlekt is, gemarmerd of “effen”. Heel af en toe zie je het ras met 2 verschillende kleuren ogen.

De Australische herder is echt een intelligente gezelschapshond. Ze willen het liefst lichamelijk contact maken bij de mens. Zo vinden de honden het fijn om op een voet te zitten, tegen een been aan te leunen of op je schoot plaats te nemen. 

Eigenschappen van de Australische herder

Train je Australische herder en hij wordt je beste vriend ooit. De hond is slim, gefocust en leergierig. Zijn favoriete trainingen zijn:

 • Behendigheid.
 • Vliegende schijf spellen.
 • Flyball.
 • Gehoorzaamheid.
 • Herder proeven.
 • Volgen.

Ook vind de Aussie het leuk als hem klusjes worden aangeleerd. Zo kan je hem bijvoorbeeld leren de krant op te halen. Het gaat je veel tijd kosten om deze hond tevreden te stellen qua activiteiten. Wandelingen van een paar uur of 10 km joggen vindt de hond alleen maar fijn. Bij thuiskomst zal hij met alle plezier nog een training volgen. 

Maak van de intelligente Australische herder je beste vriend, jouw (hard) loop maatje. De hond heeft behoefte aan een eerlijke training met liefdevol leiderschap, maar wees wel consequent.

Hoe om te gaan met de Australische herder

Baasjes wees op je hoede, voordat je het weet loopt hij met je weg. De Australische Herder is een erg slimme en gefocuste hond. Hij brengt het liefst zijn dagen door in de achtertuin met veel beweegruimte. In de avond houdt hij van een gezellig samen zijn met zijn baas en het gezin. Ben je in staat om een liefdevolle leider te zijn, consequent te trainen en kun je hem een uitlaatklep geven voor zijn intelligentie? Dan is dit de ideale hond voor jou.

De Australische herder is een echte leider. Zo wordt hij vaak ingezet voor het hoeden van een kudde met vee. Dit doet hij door in de hielen te knijpen. Dit gedrag kan hij ook overdragen op de andere dieren in huis of zelfs op kinderen. Zodra dit gebeurt, dien je dit direct te corrigeren. Voorom dit gedrag zoveel mogelijk door hem te trainen. Dit kan door hem intensieve taken te laten uitvoeren. Dit ras moet mentaal worden gestimuleerd.

Een Australische herder wordt veelzijdig ingezet als:

 • Reddingshond
 • Zoekhond
 • Blindengeleidehond
 • Therapiehond
 • Gehoor hond
 • Detectiehond

De positieve en negatieve eigenschappen van de Australische herder

Positieve eigenschappen:

 • De Australische herder is loyaal en staat altijd klaar om jou te plezieren.
 • Het is een zeer intelligent ras. Een eerlijke en consequente trainer zal weinig moeite hebben met het opvoeden van de hond.
 • Ze genieten van alle soorten hondensporten.
 • De Aussie herder is een beschermend type voor hun gezin.
 • Ze voelen zich snel thuis.

Negatieve eigenschappen:

 • Voor startende hondenbezitters is het een lastig ras.
 • Deze honden vragen veel aandacht qua activiteit. Ze hebben veel energie en worden graag mentaal gestimuleerd.
 • Niet geschikt voor mensen met hondenallergie. In de lente en de herfst is het verharen op zijn ergst.
 • De herder moet zijn plek weten in de rang. Is hij de alfahond in huis of moet hij die plek afstaan aan zijn baas en zijn gezin?
 • Deze hond heeft een leidende functie voor kuddes met vee.
 • Laat de Australische herder nooit lang alleen, dan krijgt hij last van verlatingsangst.

Uiterlijke verzorging van de Australische herder

De Aussie herder heeft een flink bos haar. Het lijkt meer werk dan het in werkelijkheid is. Borstel regelmatig de vacht schoon. Daarmee verwijder je dood haar wat anders op je kleren of op de vloer en meubels terecht komt. 

Wassen van de Australische herder

In de lente en de herfst heeft de hond het meest last van verharen. Houd het allemaal onder controle door hem te wassen met warm water en vervolgens droog te föhnen. En natuurlijk regelmatig borstelen. Buiten deze periodes was je de hond alleen wanneer deze vies is.

Basiszorg voor de Aussie herder

Net als bij andere rassen is het belangrijk om regelmatig de lengte van de nagels te controleren. Poets ook met regelmaat de tanden van de hond, zodat hij een gezond gebit heeft en een frisse adem. Let ook goed op de oren van de hond en voorkom hier infecties.

Het karakter van een Australische herder

De Australische herdershond is een slimme hond. Bij alles wat hij doet, elke beslissing die hij maakt, wordt nagedacht. De hond houdt van consistentie. Dus elke dag, op hetzelfde tijdstip, eten, slapen, wandelen. Verander je drastisch iets in zijn dagelijkse gang van zaken? Dan zal de Aussie eerst moeten wennen, voordat hij het “goedkeurt.”

Het is een nieuwsgierig ras. Hij wil graag aan de zijde van het baasje of het gezin zijn. Dan heeft hij echt het gevoel dat die onderdeel uitmaakt van het gezinsleven. Hij voelt zich snel thuis in een nieuwe omgeving. Door het hoge energielevel van de Australische herder heeft hij een actieve levensstijl nodig.

Trainen met de Australische herder

Door veel met de herder te trainen, wordt hij alsmaar slimmer, behendiger en gehoorzamer. Zo kan je hem bijvoorbeeld trainen om de krant te pakken of andere spullen aan te geven.

Als de hond zijn taak heeft uitgevoerd kun je hem gaan belonen door spelletjes met hem te spelen. Het liefst spelletjes waar hij zijn energie in kwijt kan. Het gooien van een bal of een stok, om vervolgens de herder te laten apporteren is daar een goed voorbeeld van. 

Een herdershond staat bekend om zijn beschermende karakter. Dit is bij de Australische herder niet anders. Voorkom daarom dat de hond agressief of verlegen wordt. Dit doe je het beste door hem al op jonge leeftijd onder de mensen te brengen. Hierdoor leert de hond omgaan met onbekenden en zal hij hier later beter mee om kunnen gaan. 

Het gehoor van de Aussie is uitstekend. Hierdoor is hij ook gevoelig voor (harde) geluiden. Harde geluiden zoals vuurwerk en onweer kunnen hem angstig maken. Het voordeel van dit uitstekende gehoor is dat de hond je altijd op tijd zal waarschuwen wanneer er iets of iemand in aantocht is.

Een geschikte fokker vinden

Bij het kopen van een Australische herder, is het belangrijk om te kijken hoe het nest van de fokker eruit ziet. Zien de honden er gezond uit en hebben ze het gedrag van een herder (energiek)? En hoe is de reactie van de fokker wanneer je hem vraagt of het belangrijk is om de hond op een jonge leeftijd in aanraking te laten komen met nieuwe mensen en geluiden. 

Wanneer je bij de fokker komt en het nest zit in een schuur of ze zitten aan een pen in de achtertuin? Dan moeten bij jou de alarmbellen gaan rinkelen. De Australische herder heeft namelijk veel aandacht nodig. Hij moet echt deel uit maken van het dagelijkse gezinsleven.

De geschiedenis van de Australische herder

De Australische herder vindt zijn oorsprong in het Amerikaanse Westen. Er is weinig bekend over het ras. Dit heeft als voornaamste reden dat de herder vroeger werd gekozen om zijn wellustigheid en niet vanwege zijn bloedlijnen. 

Waar de Aussie waarschijnlijk van afstamt:

 • Collie type hond uit Australië. Deze honden hebben een korte staart en lang haar.
 • Herdershonden van Baskische herders die voor en na de Tweede Wereld Oorlog in de Verenigde Staten terecht kwamen.
 • Duitse herders die naar Australische waren geëxporteerd. Ze stonden daar bekend als Duitse Collies.

Dat laatste heeft waarschijnlijk voor hun naam gezorgd aangezien ze niet uit Australië komen zoals hun naam doet vermoeden.

De Australische herdershonden waren vaak op boerderijen en ranches te vinden. Ze verzamelden de dieren bij elkaar. Eenden, ganzen, schapen en geiten. De herders zijn echte vee hoeders. Op rodeo’s en paardenshows zorgden de honden ervoor dat de paarden in de goten en de aanhangwagens terecht kwamen.

Jay Sisler is een bekende trainer van de Australische herders : Shorty en Queennie. Jay had een honden show in de jaren vijftig en zestig. Hij trad op verschillende bekende locaties op met zijn show: van de Madison Square tot de Calgary Stampede. De Aussies: Shorty en Queennie kregen ook twee hofdrollen in de Disney speelfilms: Stub, The Best Cowdog in the West en Run, Appaloosa, Run

Gezondheid van de Aussie

Australische herders krijgen vaak te maken met gezondheidsproblemen. Auto-immuunziekten, staar, CEA (Collie Eye Anomaly) en heupdysplasie. 

Voordat je een Australische herder koopt, is het verstandig om een oogtest te laten uitvoeren bij de dierenarts. Oogproblemen zijn een veel komend probleem bij dit ras.
De merle Aussie krijgt naast blindheid ook vaak last van doofheid. Dit komt door een aan kleur gekoppelde genetische aandoening. 

Het temperamentvolle gedrag van de Australische herder

Van nature is de Australische herder een waakhond. Maar eigenlijk is hij te vriendelijk om een echte waakhond te zijn. Een Australische herder is een echt huisdier. Een familiehond. Hij houdt van gezelligheid en aandacht, maar kan ook overdag alleen zijn. Hij moet zich niet gaan vervelen. Zorg voor genoeg speelgoed voor de hond. Om de hond gelukkig en tevreden te houden heeft hij veel beweging nodig. Hij kan goed omgaan met kinderen. Zolang je maar op tijd begint met het wennen aan kinderen. Training kan hierbij goed helpen. Train de hond ook om het knijpen van kinderen, huisdieren en andere dieren te voorkomen. Dit zit hem namelijk in het bloed. Hij is gewend om te hoeden. Hij kan goed met katten overweg en door hem goed te trainen is hij niet agressief. 

Veelgestelde vragen over de  Australische herder

Is een Australische herder geschikt voor beginnende hondenbezitters?

Een Australische herders is niet echt geschikt voor beginnende hondenbezitter. Dit komt doordat de Aussie een “ervaren” trainer nodig heeft die weet hoe die moet omgaan met een energieke hond. Hij heeft de kennis om de hond te socialiseren en weet hoe hij de hond moet behandelen.  Als je de hond niet op jonge leeftijd gaat trainen, heb je de kans dat de hond dominant gaat worden. De hond kan jouw leven en dat van je gezin aardig lastig maken met zijn gedrag. 

Heeft de Australische herder prooidrift?

Een Australische herder is van nature gewend om grote kuddes te hoeden. Deze eigenschap kan ook terug komen in huiselijke kringen. Het zit in het systeem van de Aussie. De kans is groot dat bij alles wat beweegt de herder zal proberen het te hoeden. Wanneer ze vooral kleinere huisdieren tegenkomen, kan de prooidrift op gaan spelen.

Is de Aussie speels?

Een Australische herder houdt van beweging en spelen. Ze vinden het leuk om te entertainen en om vermaakt te worden. Ze kunnen af en toe ook wat ondeugend zijn. Door de intelligentie van de hond weet hij precies wat het baasje behaagt. Ze zijn zo slim dat ze het zo weten te spelen dat ze hun zin krijgen. Dit is de reden waarom beginnende hondenbezitters beter geen Australische herder kunnen nemen als eerste hond.

Is een Australische herder geschikt in een appartement?

De Aussie heeft een hoog energielevel. Hierdoor heeft hij veel beweging nodig en is een actieve levensstijl verreist. Een perfect omgeving voor de herder is bij mensen met een ruime omheinde achtertuin, waar de hond vrij en veilig kan rondlopen. De Australische herder is dus niet geschikt om in een appartement te wonen.

Heeft de Australische herder last van verlatingsangst?

De herder heeft een hechte familieband. Een Australische herder houdt er niet van om lang alleen te zijn. Hierdoor kan hij verlatingsangst krijgen. Een herder is daarom ook niet geschikt voor mensen die overdag niet thuis zijn. Zorg daarom dat er altijd iemand bij de hond is. Wanneer dag in dag uit de hond alleen is, kan hij vernielzuchtig worden. Dit is zijn manier om de stress van zich af te werken en bovendien een dagbesteding. 

Blaft de Australische herder overmatig?

Als je Aussie overmatig blaft, dan moet je dit zo jong mogelijk afleren. Op een menselijke manier. Zorg ervoor dat de hond niet bang gemaakt wordt. Honden blaffen van nature als er nieuwe mensen in de buurt komen of wanneer ze iets niet leuk vinden. Geef je te weinig aandacht aan de herder? Dan zal hij dit kenbaar maken door te blaffen.

Houdt een Australische herder van zwemmen?

De meeste Australische herders houden van zwemmen. Vooral in de zomer. Je dient de hond te trainen, zodat hij niet elke keer het water in gaat wanneer je een sloot tegenkomt. Wanneer je hond niet van water houdt? Dwing de hond dan nooit het water in te gaan. Je maakt hem bang op deze manier. Let goed op voordat je de herder te water laat dat hij er gemakkelijk weer uit kan komen. Omdat de vacht van de herder gevoelig is voor huidallergieën, is het van groot belang de hond goed af te drogen nadat hij heeft gezwommen.

Is de Australische herder geschikt als waakhond?

Van nature zijn Aussies geen echte waakhonden. Maar ze waarschuwen wel altijd als er nieuwe mensen in de buurt komen. Als de hond goed is getraind zal hij zelden agressief zijn. De herder heeft de neiging om van afstand een oogje in het zeil te houden. Dus de Australische herder is daarmee een prima  waakhond.

De Australische herder opvoeden

De training van een Australische herder vergt consistentie en standvastigheid. De hond is erg intelligent. De hond voelt vaak al aan zijn baasje aan welk commando hij zal geven. 

Wanneer je je stem verheft, zal de hond dit onthouden. Zorg dus dat je positief blijft. Straffen, daar houdt de Aussie niet van. Ga daarom samen met de herder op professionele training en leer hier mee omgaan. 

Verzorging van de vacht

De dikke dubbele vacht van de Australische herder bestaat uit een wollige ondervacht met een langharige waterdichte buitenlaag. Golvend tot recht haar. De vacht past zich aan de omgeving. Bij warmte wordt de binnenlaag licht en bij kou wordt hij dikker. Korte haren in het gezicht en de benen kenmerkt de herder. Aan de achter- en voorkant van de benen zit langer haar. 

Kleuren van de vacht

Een Australische herder heeft meestal een zwarte, rode of bruine of wit tot effen zwarte vacht. Ook komt een effen rode, blauwe of rode patroon op de vacht. Je ziet ook regelmatig witte aftekeningen op de borst, het gezicht en de voeten.

Hoe gaat de Australische herder om met kinderen en andere huisdieren?

De Aussie is een geliefd huisdier. Wanneer je een Australische herder en kinderen of andere huisdieren bij elkaar zet, moet je goed opletten dat de Aussie niet gaat hoeden. Dit zit namelijk in het systeem van de herder. Hij heeft een drang om alles wat beweegt te hoeden. Let daarom goed op en corrigeer de herder op een positieve manier wanneer hij de “fout” in gaat. 

Bij het ontmoeten van nieuwe huisdieren moet de herder wennen. Doe dit vooral rustig en voorzichtig. Blijf altijd in de buurt om dit goed in de gaten te houden en te corrigeren, mocht dit nodig zijn.  De Australische herder is goed in de omgang met huiskatten.

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x