Op werkdagen voor 22.00 uur besteld is morgen GRATIS thuisbezorgd

Cockapoo


Een Cockapoo stamt af van een Cocker Spaniel en een Poedel. De Cockapoo kan zowel in karaktereigenschappen, het formaat als het uiterlijk aardig verschillen. Dit komt omdat fokkers veel keuze hebben tussen vele mannetjes en vrouwtjes honden voor de kruising van de Cockapoo.

De belangrijkste Kenmerken van de Cockapoo op een rij:

 • De Cockapoo vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten.
 • Dit ras houdt van gezelschap en is geschikt voor gezinnen.
 • Het gemiddelde formaat van de hond is 35 tot 38 cm.
 • Het gewicht voor een gezonde en volwassen Cockapoo ligt rond de 10 kg.
 • Ze zijn er in verschillende kleuren.
 • De hond heeft een heerlijk dikke krullende vacht (geschikt voor mensen met hondenallergie).
 • De gemiddelde leeftijd van de Cockapoo is circa 14 jaar.

Verder hebben deze hondjes:

 • Een stevige rug.
 • Sterke knieschijven.
 • Een lange staart.
 • En zijn ze vrij van heupproblemen.

Dat de Cockapoo een populair ras is mag wel blijken uit het feit dat deze kruising al sinds de jaren zestig wordt gefokt. Met dit ras haal je het beste van de Cocker Spaniel en de Poedel in huis.

Goede eigenschappen van de Poedel:

 • Hun aangeboren intelligentie.
 • De prachtig, krullende en onderhoudsarme hypo-allergene vacht.
 • De houding van de Poedel.

Goede eigenschappen van de Cocker Spaniel:

 • Een echte familie hond.
 • Het kleine formaat, maar toch met sterke eigenschappen.
 • En het levendige karakter van de Cocker Spaniel.

Wanneer je een Cockapoo tegenkomt kan dit een kruising tussen beide rassen zijn of de beide honden waren Cockapoos. Een standaard Cockapoo is ongeveer 38 cm of langer. Een kleine variant is ongeveer 25 cm.

De kleur van de Cockapoos vacht kan bestaan uit vele schitterende combinaties. Je herkent de kleuren van de Cocker Spaniel en de Poedel erin terug. Dit komt omdat het een hybride ras is. Dit wil zeggen dat ze bewust zijn gekruist

Hypo-allergene hond

Wally Conron is verantwoordelijk voor de ‘designerhond-rage. Hij ging verschillende rassen met elkaar kruisen om zo de ideale geleidehond te fokken. Dit deed Wally voor een blinde vrouw. Haar echtgenoot was zwaar allergisch voor honden.

Omdat hij geen raszuivere hond kon vinden die in dat plaatje paste, ging hij een Labrador Retriever kruisen met een Poedel. Zo is de Labradoodle uiteindelijk ontstaan. 

Canron dacht het perfecte ras te hebben gefokt voor de blinde mevrouw. Dit bleek helaas niet het geval. Ook de Labradoodle bleek niet helemaal hypoallergeen te zijn. Elk huisdier produceert in (mindere) mate huidschilders. En laat nou juist deze huidschilfers zorgen voor de allergie. Wel is het zo dat bepaalde hondenrassen (veel) minder huidschilfers produceren dan andere hondenrassen. 

De Poedel is een hondenras dat (veel) minder huidschilfers produceert. Daarentegen produceert de Cocker Spaniel weer wel (meer) huidschilfers. Bij het in huis nemen van een Cockapoo ben je dus niet verzekerd van een hypo-allergene hond. Maar ze laten minder huidschilfers los dan andere rassen.

Het gedrag van de Cockapoo

De Cockapoo heeft de beste eigenschappen van de Poedel en de Cocker Spaniel. Ze zijn van zichzelf zeer loyaal en intelligent. Wanneer je deze hond gaat trainen en stimuleren heb je een vriend voor het leven. Daarnaast is de hond dus ook erg geschikt voor mensen met hondenallergie. Met hun Cockapoo temperament zorgen ze voor vreugde en geluk in huis. Ze zijn zeer loyaal aan hun baasjes en vormen daardoor een fijn gezelschap voor het leven.

Het gedrag van Cockapoos

Een gezonde Cockapoo is een energieke hond met een actief leven. Daarom is het belangrijk dat de voeding hierop wordt aangepast. Ze hebben baat bij de juiste hoeveelheid vitaminen, voedingsstoffen en mineralen.

De dierenartsen raden aan om de Cockapoo twee maal per dag te voeren met hoogwaardig voer. De exacte hoeveelheid hangt af van de:

 • De leeftijd van de hond.
 • Het formaat van de hond.
 • De dagelijkste activiteiten van de hond.
 • De bouw van de hond.

Twijfel je over de juiste porties of verhoudingen? Vraag de dierenarts of bekijk de instructies op de verpakking.

De Cockapoo is een actief beestje met een hoog energielevel. Het is daarom van belang dat de hond minimaal twee keer per dag 30 minuten beweging krijgt. Hierdoor blijft hij gezond en gemotiveerd. Hiermee voorkom je ook dat de hond verveeld gedrag gaat vertonen zoals overmatig blaffen of spullen kapot bijten.

Cockapoos houden van gezelligheid en van aandacht. Als je lang weg gaat om bijvoorbeeld boodschappen te doen, doe je er verstandig aan om wat hondenspeelgoed achter te laten. Ze kunnen niet zo goed tegen lang alleen zijn. Ook is het verstandig te vragen of de buren een oogje in het zeil willen houden. Zo kunnen ze je op tijd waarschuwen als de hond blaft als jij weg bent. 

Met de Cockapoo trainen

Het grote voordeel van de Cockapoo is dat deze zich makkelijk laat trainen. Zorg dat de hond ook al snel contact maakt met andere mensen en dieren. Dit vroeg socialiseren is belangrijk om op latere leeftijd ongewenst gedrag te voorkomen. Wanneer je jong begint met trainen, krijg je hier na verloop van tijd een vrolijke en gehoorzame vriend voor terug. Zoek wel naar een goede balans in het trainen. Vooral als je een puppy hebt. Houdt er dan rekening mee dat de botten nog in de groei zijn. Wees alert op vermoeidheid. Neem bij overmatig hijgen rust en zorg dat het beestje genoeg kan drinken. Hiermee voorkom je dat de Cockapoo in de toekomst gezondheidsproblemen krijgt.

Uiterlijke verzorging voor een Cockapoo

De verzorging van de Cockapoo begint met het schoon en gezond houden van de vacht. Dit vergt wel kennis. Borstel de vacht regelmatig. Hier wordt de hond niet alleen gelukkig van, maar zo zie je ook zijn prachtige snuit. Ook werpt hij veel minder haar af. Als je een Cockapoo puppy hebt, begin dan vroeg met borstelen. Dan kan de pup er alvast aan wennen. 

De vacht van de Cockapoo kan verschillend zijn. Zo zijn er honden die een rechte vacht hebben maar ook een krullende vacht komt regelmatig voor. Dit ras kan verschillende kleuren vacht hebben.  Veel voorkomende kleuren zijn:

 • Wit.
 • Crème.
 • Zwart.
 • Chocolade.

Een Cockapoo laat minder huidschilfers los dan andere rassen. Ze moeten wel regelmatig geborsteld worden. Hiermee voorkom je dat deze hond gaat verharen. 

Wassen

Een Cockapoo houdt ervan om af en toe gewassen te worden. Waar hij nog meer van geniet is een bezoek aan een professionele trimsalon. Het haar rond de ogen moet regelmatig getrimd worden. Hierdoor krijgt de hond weer een groter zichtveld.

Oren

De oren van de Cockapoo zijn vatbaar voor infecties. Dit komt door de lange slappe oren. Hierdoor krijgen de oren makkelijk vocht binnen. Controleer daarom met regelmaat de oren. Wees alert op een vreemde geur, zwarte of bruine was. 


Tanden

Het gebit van de Cockapoo heeft ook regelmatig aandacht nodig. Poets daarom de tanden. Daarmee voorkom je tandsteen, een slechte adem en andere tandvleesaandoeningen. Er zijn ook speciaal gevormde hondensnacks om hierbij te helpen.


Ogen

Controleer ook regelmatig de ogen van de Cockapoo. En zorg dat de hond genoeg zicht overhoudt in verband met het snel groeiende haar voor de ogen.

Nagels

De nagels van de hond moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en geknipt. Houdt als basis regel aan, wanneer de hond rechtop staat, moeten de nagels net niet de grond raken.

Leeftijd van een Cockapoo

Omdat het een gefokt ras is, moeten we bij de levensverwachting van de Cockapoo uitgaan van de gemiddelde levensduur van de ouderlijke honden. Een Cocker Spaniel wordt gemiddeld ongeveer 11,5 jaar oud. Een (kleine) Poedel kan zomaar 14 jaar of ouder worden. 

De gemiddelde leeftijd van een Cockapoo is daarom vastgesteld op 13 jaar. Kleine honden leven over het algemeen langer dan grotere honden. De volgende factoren spelen mee in de levensduur van de hond:

 • Gewicht.
 • Dieet.
 • Activiteitenniveau.
 • De levensstijl.
 • Bij volwassen Cockapoos speelt het formaat ook mee.

De Cockapoo is een echte gezinshond

De Cockapoo heeft een vrolijke en gezellig houding, daardoor kan hij heel goed overweg met kinderen. De energieke hond doet niet onder aan het energieniveau van een kind. Lekker spelen en gek doen past goed bij dit ras. Ondanks het hoge energielevel van de Cockapoo, heeft hij ook het geduld om gehoorzaam te zijn en daarmee de perfecte familiehond te worden.

Samenvatting van de Cockapoo

De Cockapoo is een echte familiehond. Mits deze goed is gefokt en opgevoed. De hond houdt van sociaal contact. Als je een pup van dit ras gaat kopen, zorg dan dat er een aantal mensen bij je thuis zijn. Dit zal de hond goed doen. Begin op tijd met het trainen van de hond. Hoe eerder de hond gehoorzaamd, hoe eerder je alle positieve karakter eigenschappen van de Cockapoo naar boven ziet komen. Neem de hond tweemaal daags mee voor een lekkere wandeling. Verzorg de hond goed en je krijgt er heel veel liefde voor terug. Borstel met regelmaat zijn vacht,  knip zijn nagels en bezoek regelmatig een trimsalon.

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x