Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Border Collie


10 minuten lezen

Border Collies zijn van oorsprong echte schapendrijvers en zijn zeer gehoorzaam en energiek. Doordat ze heel alert en scherp zijn, houden ze met gemak grote kuddes dieren bijeen. De Border Collie behoort tot een van de slimste hondenrassen die er bestaat en is daardoor erg populair. Dit hondenras is zeer afhankelijk van de baas en heeft veel begeleiding en sturing nodig. Het is een zeer sociaal ras en erg gericht op de baas. Hoewel dit ras sociaal is, spelen ze niet snel met andere honden. Dit komt doordat ze de baas verkiezen boven anderen. Deze hond is ontzettend intelligent en kan uitstekend commando’s uitvoeren. Border Collies staan erom bekend ingewikkelde taken met gemak uit te voeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Border Collie.

Dit artikel kort samengevat

  • De Border Collie is een middelgroot hondenras dat circa 19 kg weegt
  • De gemiddelde leeftijd van een Border Collie wordt ongeveer 13 jaar
  • Dit ras is zeer energiek, atletisch en taakgericht
  • Geschikt voor de gevorderde hondenbezitter, tenzij je als beginner actief aan de slag wilt gaan met een specifieke hondensport
  • Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen

Border Collies zijn gehoorzame en mensgerichte honden. Het is een sociale hond die alles voor je zal doen. Hij komt het beste tot zijn recht als hij dagelijkse taken opgedragen krijgt waarbij hij zijn energie kwijt kan.

Omdat we geen schapen meer als huisdieren houden, kiezen veel mensen ervoor om trainingen te volgen (op wedstrijdniveau) met de Border Collie. Dit ras is uitermate geschikt voor sporten als Flyball, Agility (behendigheid), Obedience (gehoorzaamheid) of schapendrijven in competitieverband.

Voordelen van de Border Collie

  • De Border Collie is een erg slimme, gehoorzame en leergierig hond
  • Hij leert snel en is daarom zeer geschikt voor fysieke en mentale trainingen
  • Dit ras is erg loyaal, gevoelig en mensgericht
  • De Border Collie is niet dominant aangelegd, eerder onderdanig en gehoorzaam

Nadelen van de Border Collie

  • De border Collie is erg energiek en gevoelig
  • Hij is erg afhankelijk en vaak in afwachting van een taak
  • De Border Collie heeft vaak een hyperfocus om energie te ontladen
  • Hij kan ongevraagd kinderen of huisdieren bijeen gaan drijven
  • Kan destructief gedrag vertonen als hij zijn energie niet kwijt kan Kan niet lang alleen zijn

Uiterlijke kenmerken van Border Collies

De Border Collie is een atletisch gebouwde hond met een halflange vacht. Ze zijn, ondanks dat ze niet erg klein lijken, toch smal en licht gebouwd. De Border Collie heeft een heel goed uithoudingsvermogen. Dit in combinatie met een goede spieropbouw maakt dit ze ontzettend behendig.

Dit ras kent veel verschillende vachtkleuren en tekeningen. De meest voorkomende Border Collie die we zien in ons straatbeeld is de zwart-witte, langharige Border Collie. De neus is zwart en de snuit van de Border Collie is hierbij wit. Veelal zie je dat de witte streep over zijn kop naar achter loopt. Naast deze zwart-witte Border Collie, zie je ook de kleur bruin-wit en ‘Merle’. Merle betekent dat de vacht bestaat uit meerdere kleuren door elkaar heen.

Lengte en gewicht

De schofthoogte van een volwassen reu ligt tussen 50 en 56 cm hoog en wordt circa 20 kg. Een volwassen teef weegt circa 18 kg en heeft een schofthoogte tussen de 46 en 52 cm.

De uiterlijke verzorging van je Border Collie

De Border Collie heeft weinig vachtverzorging nodig. Omdat de vacht van deze hond langer is, is het wel zaak om de vacht af en toe de borstelen. Let vooral op klitvorming onder de oksels, achter de oren en in de liezen. Als de klit niet meer uitgekamt kan worden, kan de klit er voorzichtig uitgeknipt worden.

Veel Border Collies houden van zwemmen. Het kan zijn dat hij na het zwemmen in bad moet omdat er veel zand blijft hangen in zijn vacht. Gebruik dan een specifieke shampoo voor honden. Border Collies kunnen een gevoelige huid hebben, gebruik dan een hondenshampoo voor een gevoelige huid.

Beweging en Speelsheid

De Border Collie heeft een zeer hoog energiegehalte. Omdat hij erg gericht is op zijn baas is hij vaak in afwachting van een taak. Een ding is zeker, het is nooit saai met een Border Collie in je leven. De Border Collie dwingt je om actief te zijn. Deze honden hebben uitdaging nodig en zijn daarom geschikt voor hondensporten. Geen Border Collie die zijn poot omdraait voor een wedstrijd. Om een gelukkige Border Collie te hebben is het van groot belang dat je hem begrijpt en weet welke behoeften hij heeft. Lukt je dit? Dan heb je een gelukkige en blije viervoeter.

Geschiedenis van de Border Collie

De Border Collie is een al eeuwenoude herdershond, afkomstig uit Schotland. Hij werd gebruikt voor het drijven van vee. Eeuwen geleden was het houden van schapen een belangrijke manier van leven. Herders maakten gebruik van de honden om de kuddes bij elkaar te houden.

Omdat aan het einde van de 19e eeuw de wolindustrie een grote rol kreeg in Schotland, kwamen er steeds meer schapen onder de hoede van de herders terecht. Het gevolg was dat er ook meer honden nodig waren om deze kuddes aan te sturen. Zijn naam heeft deze hond deels te danken aan zijn nuttige taak; ‘Collie’ komt uit de oude Gaelic taal dat ‘nuttig’ betekent. Deze taal is afkomstig van de Britse eilanden. De oorsprong van het drijven met deze hond is ontstaan in de Hooglanden bij het grensgebied van Engeland en Schotland. Hierdoor ontstond de naam ‘Border Collie’.

Deze hond had een scherp en alerte blik en hield alles in de gaten. Door zijn uithoudingsvermogen en succes kreeg dit ras de kans om begin de twintigste eeuw, zich te bewijzen in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Halverwege de twintigste eeuw werd het schapen hoeden minder belangrijk en verdween de taak voor de Border Collie steeds meer en meer. Omdat de hond zeer geliefd was om zijn karakter werd het een trouwe en loyale huishond.

Gezondheidsproblemen bij Border Collies

Er zijn veel erfelijke aandoeningen bekend bij dit ras. Ondanks deze kennis is het van belang dat je een Border Collie aanschaft via een fokker die aangesloten is bij de Raad van Beheer en kan aantonen dat de honden gekeurd zijn en gezond zijn. Wij beschrijven een aantal veel voorkomende gezondheidsaandoeningen van de Border Collie.

Epilepsie

Helaas komt epilepsie steeds vaker voor bij dit ras. Dit komt voornamelijk doordat te vaak dezelfde dekreuen zijn gebruikt in het verleden. Epilepsie kan al op jonge leeftijd ontstaan en is niet te genezen. Het komt soms voor dat de aanvallen zo ernstig zijn dat de hond zijn tweede levensjaar niet haalt.

Gedragsproblemen

De Border Collie heeft een extreme drang om te drijven en dit kan belemmerend zijn en problemen veroorzaken. Dit ras werd in eerste instantie gefokt voor het drijven van vee en is vaak in afwachting van een taak. Doordat dit in sommige gevallen kan doorslaan is het zaak altijd alert te blijven en het gedrag van je Border Collie in de gaten houden. Extreme vormen kunnen zich uiten doordat de Border Collie fietsers, gezinsleden of vervoersmiddelen bijeen gaan drijven.

Medicijnovergevoeligheid en Atopie

Door een gemuteerd gen (MDR1-gen) kunnen Border Collies slecht tegen bepaalde medicijnen. Schroom niet om extra bevestiging te vragen bij de dierenarts of het medicijn geschikt is voor jouw Border Collie. Krijgt de hond medicijnen waar hij een overgevoeligheid voor heeft ontwikkeld, kunnen de gevolgen dusdanig ernstig zijn dat hij aan de gevolgen kan overlijden.

Border Collies hebben grote kans om een allergie te ontwikkelen. Deze allergie is vergelijkbaar met hooikoorts. 1 op de 10 honden heeft Atopie. Het uit zich voornamelijk in jeuk. Overleg met je dierenarts welke voeding kan bijdragen om de allergie te onderdrukken.

Opvoeden en Socialiseren

Bij een Border Collie is het van belang dat je heel vroeg met de juiste commando’s begint te oefenen. Een veel voorkomend probleem is dat een Border Collie obsessief gedrag kan gaan vertonen en de neiging heeft niet meer tot rust te komen. Leer je hond dus op jonge leeftijd dat rust essentieel is. Een Border Collie vindt het namelijk lastig zelf te bepalen wanneer het tijd is om te stoppen. Geef je dit als baas niet aan, kan het later problemen veroorzaken.

Net als bij andere honden is het belangrijk de hond goed te socialiseren. Een Border Collie voert liever een opdracht uit van zijn baas dan dat hij speelt met andere honden. Je kunt ervoor kiezen om het spelen met andere honden op jonge leeftijd te stimuleren.

Vergeet vooral niet dat een Border Collie zeer gevoelig is. Deze hond zal alles voor je doen en is een pleaser pur sang. Blijf dus altijd kalm en consequent als je met hem communiceert. Wanneer je dezelfde taal spreekt als je Border Collie kun je alles met ze bereiken.

Is de Border Collie geschikt voor beginners?

Wanneer je op zoek bent naar een makkelijke hond en van plan bent eens per week een groter blokje om te lopen, is het niet aan te bevelen om een Border Collie in huis te nemen. De Border Collie is geen zelfstandige hond en heeft veel begeleiding en aandacht nodig. Ben je juist op zoek naar een maatje om dagelijks mee te sporten of te trainen? Dan is dit wel een perfecte match.

Wat kost een Border Collie?

De prijs van een Border Collie ligt tussen de €800,- en €1000,-. Koop je puppy altijd bij een vereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer. Omdat er veel erfelijke aandoeningen bekend zijn bij de Border Collie is het belangrijk dat je een fokker treft die zich daar bewust van is. Een goede fokker laat zijn honden altijd onderzoeken bij de dierenarts en stelt de gezondheid van zijn dieren voorop. Laat je goed informeren door de fokker en stel al je vragen. Een goede fokker is transparant en geeft je met veel plezier en trots een kijkje achter de schermen.

Wanneer je een Border Collie aanschaft moet je ook rekening houden met meer bijkomende kosten. Denk hierbij aan artikelen als speeltjes, een riem, eventueel een bench en natuurlijk een hondenmand waarin de Border Collie lekker tot rust kan komen. Terugkerende kosten van het voer mogen ook zeker niet vergeten worden. Als je een puppy koopt is het ook verstandig om ook op puppytraining te gaan. Het is goed voor de opvoeding van de Collie en voor het socialiseren met andere (kleine) honden.

Puppy’s moeten regelmatig door een dierenarts ingeënt en ontwormd worden. Ook dat brengt kosten met zich mee. Wormen lopen ze buiten op. Hier zijn tabletjes voor, deze kun je aanschaffen bij een dierenartspraktijk of dierenwinkel. Vergeet ook de hondenbelasting niet, de kosten hiervan verschillen per gemeente.

Je kunt er ook voor kiezen om een dierenverzekering af te sluiten voor je hond. Er zijn veel verschillende verzekeraars, die hun eigen voorwaarden hebben. Een verzekering is niet verplicht, maar wel handig wanneer je hond ziek is en je financiële situatie het niet toelaat een hoge rekening te betalen.

Tot slot

Border Collies zijn sociaal, intelligent en leergierig met een groot uithoudingsvermogen. Ga goed na of deze hond past binnen jouw leefomgeving. Ga ook bij jezelf na of je hem kunt bieden wat hij nodig heeft. De Border Collie heeft sturing nodig en voert graag taken uit. Hoe moeilijk de taak ook lijkt, hij zal altijd zijn best doen om de taak voor je uit te voeren. Realiseer je dat de Border Collie een verhoogd risico heeft op erfelijke aandoeningen. Ook wanneer hij niet genoeg mentale en fysieke uitdaging krijgt, kan dit gedragsproblemen veroorzaken.

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x