Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Chihuahua

Alles over de Chihuahua


13 minuten lezen

Dit kleine, aandoenlijke Mexicaanse hondje is zeer populair geworden in de jaren ‘90. Het hondje werd populair door zijn schattige uiterlijk en klein formaat en werd gezien als toevoeging in de fashionindustrie. De Chihuahua was een handige hond die makkelijk mee te nemen was in een mooie designertas. Een feit is, dat je deze hond gezien zijn kleine formaat, overal heel makkelijk mee naartoe kunt nemen. Je hebt geen groot huis nodig met een tuin. De Chihuahua heeft niet extreem veel ruimte nodig maar wel aandacht. Deze hond wil namelijk net als elke andere hond, behandeld worden als volwaardige hond. Chihuahua's zijn misschien klein, maar hun ego is groot.

Dit artikel kort samengevat

 • De Chihuahua is het kleinste hondenras dat tussen de 3 en 4,5 kg weegt.
 • Chihuahua's wordt tussen de 12 en 16 jaar oud, afhankelijk van zijn gezondheid.
 • Hij heeft gemiddeld 1 uur lichaamsbeweging nodig per dag.
 • Dit ras is actief, slim en trouw.
 • Geschikt voor de beginnende hondenbezitter.
 • Geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen, mits goed geïntroduceerd.
 • De Chihuahua kan samenwonen met andere huisdieren, mits goed geïntroduceerd.
 • Dit ras heeft een hoog risico op (erfelijke) aandoeningen.

De Chihuahua is een erg slimme en trouwe hond. Hij houdt ervan geknuffeld te worden en is daarom zeer geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Chihuahua's erg klein en fragiel waardoor hij fysiek gevoeliger is dan een grote(re) hond. Hij kan hierdoor erg kwetsbaar zijn. Wees je er dus bewust van dat stoeien snel ‘te hard’ kan zijn voor een Chihuahua. Omdat een Chihuahua goed van zich af kan bijten kan het voorkomen dat hij makkelijk van zich laat horen als je te enthousiast stoeit met hem. Luister en kijk goed naar je hond zodat je kan leren van hem en bepaalde gevoelige situaties voor kan zijn.

Chihuahua bed

Voordelen van Chihuahua's

 • De Chihuahua is een trouwe, aanhankelijke en slimme hond.
 • Het is een zeer klein ras, waardoor hij makkelijk overal mee naartoe kan.
 • Je hoeft niet groot te wonen om deze hond te houden.
 • Chihuahua's kunnen erg oud worden waardoor je lang plezier van hem kunt hebben.
 • Het is een dappere hond.
 • Hij heeft minder lichaamsbeweging nodig dan andere honden, gemiddeld 1 uur lichaamsbeweging per dag in voldoende voor de meeste Chihuahua's.

Nadelen van de Chihuahua

 • Een Chihuahua is een klein en fragiel hondje waardoor hij erg kwetsbaar kan zijn.
 • Dit ras heeft een hoge kans op erfelijke aandoeningen.
 • Dit ras kan fel zijn en heeft een consequente opvoeding nodig.
 • Je kunt geen lange afstanden afleggen met een Chihuahua, tenzij je hem draagt.
 • De Chihuahua kan soms overrompeld worden door de kracht van grote(re) honden, Door een felle reactie van de Chihuahua kan er een conflict ontstaan tussen de honden.
 • Hij kan beschermend, eenkennig en waaks zijn.

Chihuahua hond

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua

Dit kleinste hondenras ter wereld kent twee verschillende vachtsoorten; langharig en kortharig. De kleur van de vacht is niet heel specifiek waardoor je de Chihuahua in veel verschillende kleuren tegen kunt komen. Veelal heeft de Chihuahua een meerkleurige vacht. De kleur van de langharige Chihuahua kan meerkleurig zijn waarbij kleuren in elkaar overlopen van licht naar donker, of andersom. De Chihuahua heeft een zogenoemde ‘appelvormig’ hoofd en bolvormige oogjes.

Lengte en gewicht

Omdat er veel Chihuahua’s zijn gefokt varieert de grootte van deze hond. De schofthoogte kan daarom tussen de 15 en 25 cm zijn. De Chihuahua is de kleinste hond ter wereld en weegt tussen de 3 en de 4,5 kilo.

Chihuahua kleedje

De uiterlijke verzorging van je Chihuahua

De langharige Chihuahua heeft meer aandacht nodig dan de kortharige Chihuahua. Net als andere langharige honden, is het nodig de vacht een aantal keren per week te borstelen. Hiermee voorkom je klitten. Springt je hond snel in het water? Dan is het nodig om de vacht uit te kammen als het droog is. Controleer tijdens het aaien of er klitten zitten onder de oksel of in de liezen. Klitvorming kan pijnlijk zijn voor je hond dus controleer zijn vacht regelmatig. Wanneer je hond in de rui is, heeft de vacht soms wat extra aandacht nodig. De losse haren zorgen er namelijk voor dat er meer klitvorming kan ontstaan.

Heb je een kortharige Chihuahua? Dan kun je hem tijdens de rui borstelen met een rubberen borstel. Je helpt de hond om sneller van zijn losse haren af te komen.

Chihuahua’s komen oorspronkelijk uit Mexico en houden niet van kou. Het kan voorkomen dat je Chihuahua wel eens in bad moet. Gebruik hondenshampoo om de vacht te wassen en droog hem daarna goed af. Heb je een föhn? Föhn de vacht handdoekdroog om te voorkomen dat je hond gaat bibberen. Let erop dat je de föhn niet te dicht op de vacht houdt. Je voorkomt hiermee dat het te heet wordt of dat er brandwonden ontstaan. Houd zo’n 30 cm afstand, of zet je föhn op de minst hete stand.

Sommige Chihuahua's zijn erg gevoelig voor de kou en bibberen snel. Het kan helpen om de hond een jas aan te doen in de winter als hij naar buiten gaat. Je beschermt op deze manier ook zijn ingewanden tegen de kou en voorkomt onderkoeling.

De nagels van de Chihuahua hebben ook verzorging nodig. Knip de nagels regelmatig bij met een nagelknipper voor honden. Bij een Chihuahua is het vaak al genoeg om een klein puntje van de nagels te knippen. Let op dat je niet in het leven knipt en beloon hem wanneer hij stil blijft zitten bij het knippen.

Chihuahua liggend

Beweging en Speelsheid

De Chihuahua is een vrolijk en speels hondje en houdt van aandacht. Hij heeft gemiddeld een uurtje per dag lichaamsbeweging nodig. Met een aantal keer per dag wandelen heeft hij dus als genoeg lichaamsbeweging gehad. Een Chihuahua heeft behoefte aan de buitenlucht en vindt het niet fijn om veel binnen te zitten of in de tuin te plassen.

Door zijn formaat en karakter kan de Chihuahua sneller dan een andere hond, kenbaar maken dat iets te ruig of enthousiast is. Chihuahua’s worden daarom soms te snel gezien als felle hondjes. Alleen doen ze dit om aan te geven waar hun grens ligt. Leer je hond goed kennen en wees alert op gevoelige situaties. In het vervolg kun je er dan voor kiezen om deze te vermijden. Voorkom dat je een Chihuahua te vaak optilt en kies er eerder voor de situatie te mijden. Als je je Chihuahua altijd optilt leer je hem dat hij de situatie niet zelf kan reguleren en zal hij in het vervolg vragen om opgetild te worden zonder de situatie eerste af te tasten en het in te schatten.

Chihuahua op schoot

Geschiedenis van de Chihuahua

De Chihuahua heeft zijn naam te danken aan de Mexicaanse provincie. Dit ras is hoogstwaarschijnlijk het oudste ras van Zuid-Amerika. Over de oorsprong zijn er meerdere verhalen bekend. De meest bekende is dat de oorsprong van dit ras te vinden is bij de Indiaanse Tolteken. Dit grote Mexicaanse volk domineerde lang in centraal Mexico en fokte met een ras genaamd Techichi. Men denkt dat de Chihuahua afstamt van deze hond. Als je diep in de geschiedenis duikt en beelden en aardewerk treft van honden, zie je inderdaad een bepaalde overeenkomst tussen de Techichi en de Chihuahua. De Techichi is groter van formaat maar heeft dezelfde uiterlijke kenmerken.

De volken die na de Tolteken kwamen zoals de Maya’s en de Azteken, gebruikten de honden rond 1850 als offer. Als het baasje overleed, werd de hond geofferd om over de baas te waken in het hiernamaals.

Inmiddels worden deze kleine hondjes niet meer geofferd en dienen ze tegenwoordig overal als gezelschapshond. Rond 1900 ontdekten Amerikaanse reizigers dit schattige ras en besloten deze hond mee te nemen naar hun eigen land om daar verder te fokken. Na een aantal jaar besloten ze ook langharige Chihuahua’s te fokken, met succes. Omstreeks 1950 zijn de langharige Chihuahua erkend als officiële Chihuahua.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Chihuahua richting Europa gekomen en werd het een erg populaire hond. Voornamelijk toen de beroemde celebrity Paris Hilton in de jaren ‘90 haar Chihuahua toonde in haar realityserie. De Chihuahua werd in een klap heel populair. Een tijd lang was er geen runway show zonder Chihuahua in een designertas te zien. Doordat de Chihuahua zo populair werd, waren er veel broodfokkers die hier gebruik van maakten. Veel erfelijke aandoeningen zijn hiervan de oorzaak en hedendaags lijdt de Chihuahua hieronder.

Chihuahua portret

Gezondheidsproblemen bij de Chihuahua

Door de populariteit van dit ras heeft de Chihuahua een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen. Wees je ervan bewust dat de kans aanwezig is dat je hond ziek wordt en dat kosten van eventuele operaties en medicatie erg kunnen oplopen. Bespreek samen met je dierenarts waar je op kunt letten en hoe je je hond zo lang mogelijk kunt laten genieten van het leven. Denk hierbij aan specifiek afgestemde voeding en regelmatige checks bij de dierenarts.

Hoofdpijn (Chiari Malformatie, Syringomyelie en Hydrocephalus)

Een veel voorkomende aandoening bij Chihuahua’s is het hebben van hoofdpijn. Omdat de Chihuahua een erg klein hoofd heeft komt het voor dat de hersenen in het achterhoofdsgat worden gedrukt en er een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg. Deze blokkade leidt tot ernstige hoofdpijn. Als je Chihuahua hoofdpijn heeft, kun je dit herkennen door het knijpen van de ogen en het krabben aan hun oor. In ernstige gevallen kan het zijn dat de hond niet meer kan functioneren van de pijn. In dit soort ernstige gevallen wordt gekozen voor euthanasie omdat het leven met pijnstillers niet meer voldoende is.

Door de vorm van de schedel van de Chihuahua is er een hoge kans dat er een abnormale ophoping van het hersenvocht ontstaat in de hersenholtes (Hydrocephalus). Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk op de hersenen en kan de hond ook ernstige hoofdpijn krijgen. Hondjes die deze aandoening hebben, hebben chronische hoofdpijn en lopen vaak niet helemaal recht door de pijn.

Knieschijf (Patella Luxatie)

Wellicht herken je het beeld; kleine hondjes die huppelen op 3, of zelf 2 pootjes. Dit komt doordat de knieschijf steeds naast de knie schiet. De hond probeert dit te voorkomen door te gaan huppelen. Omdat de Chihuahua hier erg gevoelig voor is, kan het in meerdere knieën voorkomen. Een operatie kan een oplossing bieden maar dit brengt risico’s met zich mee.

Botbreuken

Een Chihuahua is een klein en fragiel hondje met kleine botten. Hierdoor komen botbreuken meer voor bij de Chihuahua dan bij andere honden. Botbreuken kunnen veroorzaakt worden door spelen met een andere hond of springen vanaf een bepaalde hoogte.

Chihuahua strand

Opvoeden en Socialiseren

Het is belangrijk om je Chihuahua goed te socialiseren. Is je puppy geboren bij een goede fokker, dan is het socialisatieproces als begonnen. Vanaf het moment dat je pup bij jouw in huis komt moet het socialisatieproces verder opgepakt worden. Laat ze kennis maken met alle gezinsleden en eventueel andere huisdieren. Introduceer andere huisdieren goed en wees geduldig, zodat ze de rest van hun leven samen kunnen zijn. Het komt soms voor dat Chihuahua’s een bepaald persoon van het gezin beschermt of adoreert. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat aandacht wordt verdeeld onder alle gezinsleden.

Een Chihuahua is een temperamentvolle hond en kan gemakkelijk aangeven waar zijn grens ligt. Dit doet hij door te snauwen of te happen. Het is verstandig je hond goed te observeren. Kom erachter bij welke situaties dit gebeurt om in de toekomst het voor te zijn of de situatie te vermijden. Ook wanneer je in het bos loopt en komen grotere honden op je Chihuahua af is het niet verstandig om direct in te grijpen en je hond op te tillen. Kijk eerst hoe je hond reageert en hoe hij zelf met de situaties omgaat. Wordt je hond in het nauw gedreven? Dan is het tijd om in te grijpen en de grote hond te blokken. De Chihuahua kan leren dat je hem helpt. Bijten of grommen wordt dan uitgesloten in benarde situaties.

De Chihuahua slaat snel aan en is waaks. Zorg ervoor dat je ook hier consequent in bent en je hond laat weten welk gedrag niet wordt getolereerd. Hiermee voorkom je irritatie en eventuele overlast voor de buren.

Ga altijd met je pup op cursus. Samen bouw je hierdoor een goede band op met je hond en leren jullie elkaar kennen. Tijdens de cursus kunnen gedragsdeskundige je leren hoe om te gaan met jouw specifieke ras en kunnen ze je helpen als je problemen ervaart bij de opvoeding.

Chihuahua tuin

Is de Chihuahua geschikt voor beginners?

De Chihuahua is geschikt voor beginners. Wees je er bewust van dat je een kleine maar temperamentvolle hond in huis haalt die een hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen. Een Chihuahua is een makkelijke hond die gemiddeld een uur lichaamsbeweging per dag nodig heeft. Met een aantal relatief korte wandelingen komt de Chihuahua al aan zijn dagelijkse lichaamsbeweging. Trap niet altijd in zijn trucs bij het zien van zijn aandoenlijke blik. Het is en blijft een hond, en als je hem ook op die manier behandeld blijft hij in zijn recht staan.

Chihuahua wandeling

Wat kost een Chihuahua?

De prijs van een Chihuahua begint vanaf €750,- en kan oplopen tot €1500,-. Zorg er altijd voor dat je een hond aanschaft via een (Nederlandse) fokker, die aangesloten is bij de Raad van Beheer en een rasvereniging zoals de Nederlandse Chihuahua club. Zo weet je dat de kleine honden worden gefokt volgens fokreglementen. Een goede fokker is transparant en weet welke erfelijke aandoeningen er spelen bij dit ras. Een goede fokker laat ook zijn of haar honden keuren bij de dierenarts. Ze kunnen vaak de ouders laten zien van je pup en houden je op de hoogte van de voortgang van de pup.

Naast de eenmalige aanschafprijs van je pup en de investering zoals een mand voor je Chihuahua, ben je ook maandelijkse en jaarlijkse kosten kwijt. Denk bij de maandelijkse kosten aan voer, koekjes en botjes. Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het afsluiten van een dierenverzekering. Er zijn veel aanbieders dus zoek uit welke het beste bij jou past.

Bij jaarlijkse kosten moet je denken aan de gemeentelijke hondenbelasting. Deze kosten verschillen per gemeente. In sommige gemeente heb je geluk, en hebben ze deze belasting afgeschaft. Ook moet je bij de jaarlijkse (terugkerende) kosten rekening houden met inentingen en ontwormingstabletten. In het voorjaar kan het zijn dat deze honden last krijgt van vlooien en teken. Om te voorkomen dat honden teken of vlooien krijgt, zijn er verschillende producten op de markt met uiteenlopende prijzen.

Tot slot

De Chihuahua is een fijne en dappere gezelschapshond die een zachte en consequente opvoeding nodig heeft. Wees geduldig en zorg ervoor dat hij zijn zelfvertrouwen niet verliest, bazig wordt of extreem beschermend. Behandel een Chihuahua als een echte hond, maar wees wel voorzichtig met hem. Ook al is het een relatief makkelijk huishond, niemand weet of kan je vertellen van tevoren wat je qua gezondheidsklachten kunt verwachten. Check je bronnen dus goed als je op zoek gaat naar een goede fokker en blijf contact houden met je dierenarts. Als je goed onderzoek doet naar een goede fokker en een goede dierenarts, kan dit zomaar extra veel jaren plezier opleveren met deze lieve, kleine honden.

Chihuahua bank

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x