Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Jack Russell Terrier


13 minuten lezen

Wie aan de Jack Russell Terriër denkt, denkt waarschijnlijk aan een kleine stoere hond. Dit ras staat er bekend om een behoorlijk grote persoonlijkheid te hebben. Deze hond denkt niet klein, maar groot. Door zijn zelfvertrouwen werd hij begin de 19e eeuw ingezet om vossen te verjagen en klein wild te vangen, met succes. Dit kleine, ietwat felle hondje is voor niets en niemand bang en jaagt met veel trots indringers weg met zijn luide blaf. Hedendaags worden ze nog steeds ingezet op maneges om ongedierte weg te jagen of te vangen. Met zijn kleine formaat, energie en altijd kwispelde staartje, is de Jack Russell Terriër zeer geschikt voor actieve gezinnen met (jonge) kinderen. In dit artikel vertellen we je alles over de Jack Russell Terriër en waarom het nooit saai zal worden met dit energieke ras.

Dit artikel kort samengevat

  • Een Jack Russell Terriër wordt gemiddeld 16 jaar oud.
  • Dit ras heeft een schofthoogte van ongeveer 30 cm en weegt gemiddeld 6 kg.
  • Het is een kleine hond met een groot en aanwezig karakter.
  • Hij heeft een sterk jachtinstinct.
  • De Jack Russell Terriër is zeer geschikt om hondensport mee te beoefenen.
  • Geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen en huisdieren, indien hij goed geïntroduceerd is.
  • De Jack Russell Terriër is leergierig, speels en heeft fysieke en mentale uitdaging nodig om gedragsproblemen te voorkomen.
  • Geschikt voor de beginnende (actieve) hondenbezitter.

De Jack Russell Terriër is een moedige hond die tientallen jaren geleden ingezet werd om vossen te verjagen en klein wild te vangen. Hij kan zich erg goed focussen en is niet snel bang. Gaten graven doet hij met plezier en stopt vaak pas als hij zijn doel heeft behaald. Zijn energie en focus kunnen hem ook tegenwerken. Omdat hij nergens voor zal wijken, kan dit voor conflicten zorgen met andere honden. Om zijn kleine formaat wat kracht bij te zetten blaft deze hond snel en gaat hij confrontaties aan. Andere honden kunnen hier tegenin gaan waardoor een conflict op de loer kan liggen. De Jack Russell Terriër heeft een groot uithoudingsvermogen en in combinatie met zijn energie heeft hij veel uitdaging nodig. Belangrijk is dat hij veel afwisseling krijgt. Omdat deze Terriër zich goed kan focussen kan het voorkomen dat hij zich volledig op een soort activiteit stort. Geef je hem altijd een bal wanneer hij hoog in zijn energie zit, kan het zijn dat je nergens meer heen kunt zonder bal. Wissel daarom activiteiten goed af, dan bestaat de kans dat er minder focus ontstaat op een specifieke activiteit.

Voordelen van de Jack Russell Terriër

  • Het is een kleine maar moedige hond.
  • Zeer geschikt voor ondernemende en actieve gezinnen.
  • Een Jack Russell Terriër is leergierig waardoor hij graag opdrachten en commando’s uitvoert.
  • Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is zeer geschikt om een hondensport mee te doen.
  • Blijft tot zeer hoge leeftijd speels.

Nadelen van de Jack Russell Terriër

  • Dit ras kan erg eigenwijs zijn en heeft een consequente opvoeding nodig.
  • De Jack Russell Terrier heeft een sterk jachtinstinct, graaft veel en rent snel.
  • Net als andere Terriërs is de Jack Russell waaks en slaat hij snel aan.
  • Wanneer een hij zijn energie niet kwijt kan, kan dit gedragsproblemen veroorzaken.
  • Vanwege zijn moedige houding kunnen er conflicten ontstaan met andere honden.

Uiterlijke kenmerken van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër herken je aan zijn witte vacht met licht tot donkerbruine oren en masker. Hij heeft veelal meerdere bruine vlekken over de rest van zijn vacht. Deze kleine viervoeter kent drie verschillende vachtsoorten, namelijk de gladharige, de ruwharige en de broken coat. Deze laatste vachtsoort is een combinatie van glad en ruw.

Lengte en gewicht

De Jack Russell Terriër behoort met een schofthoogte van gemiddeld 30 cm tot de kleine rashonden. Het gewicht van een volwassen reu is gemiddeld 6 kg. Een teefje weegt gemiddeld iets minder, gemiddeld 5 kg.

De uiterlijke verzorging van een Jack Russell Terriër

De verzorging van een Jack Russell Terriër vergt niet veel aandacht en zijn onderhoud is minimaal. Wanneer de hond in de rui is kan het helpen om de kortharige vacht te borstelen met een rubberen borstel. Op deze manier kun je de losse haren verwijderen. Bij de ruwharige vacht kan het wel eens voorkomen dat er klitten ontstaan. Klitten kun je met een kam verhelpen. Krijg je de klit er niet meer uit? Knip voorzichtig de klit uit de vacht. Wanneer er teveel klitten ontstaan, kan de hond er veel last van krijgen. Controleer daarom de vacht altijd goed als je hem aait. Klitten ontstaan voornamelijk onder de oksels en in de liezen.

Bij de broken coat kan het voorkomen dat de vacht zo nu en dan geplukt moet worden. Je kunt er voor kiezen dit zelf te doen, of je hond naar een trimsalon te brengen.

Omdat de Jack Russell erg van graven houdt, is het belangrijk om de nagels goed in de gaten te houden. Als de nagels lang zijn kan er veel vuil onder de nagels achterblijven. Knip regelmatig de nagels korter. Je kunt met een speciale nageltang (voor honden) de nagels knippen van je hond. Let goed op dat je niet in het leven knipt. Het leven herken je aan het roze gedeelte. Zie je het niet goed? Houd dan een lampje onder de nagel. Hierdoor kun je (bij lichtgekleurde nagels) goed zien waar het leven begint. Blijft je hond netjes stil zitten? Beloon hem dan. Zo leert hij bij elke nagel netjes stil te zitten en voorkom je strijd in de toekomst.

Beweging en Speelsheid

Jack Russell Terriërs staan er bekend om erg energiek te zijn. Voorbijgangers zullen in sommige gevallen denken een jonge hond te zien maar niets is wat het lijkt. Dit ras kan ook op latere leeftijd zijn enthousiasme en energieke karakter kenbaar maken. Door zijn karakter en speelsheid is dit ras goed te combineren met (jonge) kinderen.

Een Jack Russell Terrier heeft veel mentale en fysieke uitdaging nodig. Krijgt hij dat niet, dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Als hij zijn energie niet kwijt kan, komt het regelmatig voor dat hij zich volledig stort op een specifieke bezigheid. Je hond kan dat een obsessie krijgen voor een bepaalde taak, bijvoorbeeld het halen en brengen van een balletje. Door meerdere activiteiten aan te bieden en dit af te wisselen voorkom je dat je nergens meer heen kunt zonder zijn balletje.

Vergis je niet in de beweeglijkheid van dit ras. Ook al behoort hij tot de kleine rashonden, hij is behoorlijk snel en behendig. Wil je specifieke trainingen gaan volgen of je storten op een hondensport? Dan is de Jack Russell Terriër het ras dat bij je past.

De geschiedenis van de Jack Russell Terriër

Het ontstaan van dit ras hebben we te danken aan een Engelse dominee. Begin de19e eeuw bedacht John (Jack) Russell dat het handig zou zijn een hond in te zetten tijdens het jagen. De dominee hield van jagen en dacht dat een hondje hem wel zou kunnen helpen. Een kleine, moedige hond die het wild uit de holen jaagt. Omdat de dominee altijd te paard ging was een klein formaat hondje handig. Het hondje moest namelijk in zijn zadeltas passen. Hij kocht een klein wit hondje bij de melkman en besloot met dit teefje te gaan fokken. De Jack Russell Terrier bleek een geboren jager. Een moedige hond die voorop liep om de vossen uit hun holen te jagen, zonder ze dood te bijten. Niet alleen bleek dit hondje een goed helper te zijn tijdens de jacht. Hij bleek een heel fijn karakter te hebben waardoor hij ook zeer geliefd werd door gezinnen op het platteland. Op den duur werd hij ingezet om klein ongedierte te verjagen op boerderijen en om te dienen als ideale gezelschapshond.

Tot op de dag van vandaag is dit ras populair en zie je de Jack Russell Terriër nog veel in ons straatbeeld.

Gezondheidsproblemen bij de Jack Russell Terriër

Net als bij andere rashonden, heeft ook de Jack Russell Terrier een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Schaf je hond altijd aan bij een fokker die aangesloten is bij de Raad van Beheer. De fokker kan aantonen dat hun honden zijn gekeurd door een dierenarts.

Cardiomyopathie

Dit is een verzwakking van de hartspier. Dit wordt veroorzaakt door een verdikt hart of een verwijding van de kamers. Heeft je hondje geen zin in beweging of een spelletje? Dan kan dit een symptoom zijn van Cardiomyopathie.

Levershunt

Dit is een aangeboren afwijking die veel voorkomt bij jonge Terriërs. Met een levershunt wordt het bloed vanuit de darm direct door het lichaam opgenomen. Hierdoor worden giftige stoffen uit voedsel niet door de lever gefilterd. Groeit de pup niet snel genoeg, is hij snel moe en geeft hij een lome indruk? Dan kan dit wijzen op levershunt.

Gedragsproblemen

Naast bepaalde erfelijke aandoeningen speelt het pittige karakter van dit ras een grote rol bij de oorzaak van gedragsproblemen. Omdat dit ras een groot uithoudingsvermogen heeft en vaak hoog in zijn energie zit, komt het helaas voor dat dit ras regelmatig te vinden is in het asiel. Wees je ervan bewust wat je hond nodig heeft en speel hier goed op in. Als jij je hond begrijpt en weet wat hij nodig heeft voorkom je gedragsproblemen. Schroom daarom ook niet om hulp in te schakelen wanneer je gedragsproblemen begint te herkennen. Er zijn veel hondengedragsdeskundigen die je bij dit soort problemen kunnen helpen. Soms zijn er maar een paar simpele oplossingen of tips nodig om weer op dezelfde golflengte te komen met je hond.

Staar (Cataract)

Staar (cataract) is een veelvoorkomende aandoening bij de Jack Russell Terrier. Staar is een aandoening aan het oog waarbij de transparantie van de lens afneemt. Je herkent deze aandoening aan de witte waas die over het oog ligt. De lens wordt steeds witter en dit kan leiden tot volledige blindheid. Deze aandoening is te behandelen door de lens te vervangen door een kunstlens.

Knieschijf (Patella Luxatie)

Zie je regelmatig een klein hondje hinkelen op drie pootjes? Ook de Jack Russell Terrier heeft aanleg om deze aandoening te krijgen. Patella Luxatie is een aandoening aan de knieschijf, waarbij de knieschijf van het kniegewricht afglijdt. Dit ontstaat doordat de knieschijf niet goed in het kraakbeen blijft zitten. De knieschijf schiet er dan regelmatig uit. Dit veroorzaakt irritatie in het gewrichtskapsel waardoor de hond kreupel wordt. Deze aandoening is te behandelen met een specialistische ingreep. Tijdens de operatie wordt de kraakbeensleuf verdiept en zorgt de specialist ervoor dat de knieschijf op de juist plek blijft zitten en niet meer uit de sleuf schiet. Patella luxatie wordt vaak veroorzaakt door overgewicht.

Opvoeden en socialiseren

De Jack Russell Terriër heeft een moedig karakter en houdt erg van jagen. Begin daarom al vroeg met een consequente opvoeding. Een consequente opvoeding zorgt ervoor dat je hond exact weet wat hij aan je heeft. In ruil hiervoor krijg jij de gezelschapshond die je altijd al had willen hebben. Een positieve manier van opvoeden draagt bij aan het zelfvertrouwen van je hond. Als hij je aanpak begint te begrijpen zal hij ook sneller nieuwe regels aanleren.

Omdat een Jack Russell Terrier een jager is, is het verstandig vooraf te bepalen welk gedrag je niet gaat accepteren. Als je hond blaft bij elk geluid, kan dat vervelend worden. De kans is groot dat je het ook niet op prijs als je hond de tuin omploegt wanneer hij iets ruikt. Ruikt hij iets in het bos? Dan kan hij juist zijn energie kwijt door kuilen te graven. Belangrijk is om erachter te komen wat jouw Jack Russell Terriër uitput. Maak een lijstje met verschillende uitjes en activiteiten en wissel dit af.

Het socialisatieproces is belangrijk bij elke hond. Heb je kleine kinderen of andere huisdieren? Laat je hond langzaamaan wennen aan gezinsleden en andere huisdieren. Introduceer andere huisdieren altijd goed, omdat de Jack Russel Terriër een jager is kan het zijn dat hij even tijd nodig heeft om andere huisdieren te accepteren en op te nemen in zijn roedel.

Ervaar je problemen, of zie je beginnende gedragsproblemen ontstaan bij je hond? Schroom dan niet om hulp in te schakelen van een hondengedragsdeskundige. In sommige gevallen zijn er maar een aantal aanpassingen nodig die leiden tot ander gedrag.

Is de Jack Russell Terriër geschikt voor beginners?

De Jack Russell Terriër is geschikt voor de actieve beginner. Een Jack Russell Terrier is een zeer aanwezige hond, met een moedig en energiek karakter. Hij heeft veel aandacht nodig door middel van mentale en fysieke uitdaging. Dit ras is geschikt voor actieve gezinnen met (jonge) kinderen. Wil je graag een hondensport beoefenen? Dan is de Jack Russell Terrier hier uitermate geschikt voor.

Wat kost een Jack Russell Terriër?

De aanschafprijs van een Jack Russell Terriër ligt tussen de €800,- en €1000,-. Voor deze aanschafprijs krijg je een hond met stamboom bij een fokker, die erkend is bij de Raad van Beheer. Met alleen de aanschafprijs ben je er nog niet. Denk ook aan andere bijkomende kosten als voer, een bench of hondenmand, speeltjes en botjes. Per gemeente is er bepaald of je hondenbelasting moet betalen. Dit bedrag verschilt per gemeente.

Het is aan te raden om altijd een cursus te volgen met je puppy. Hiervoor kun je vaak lokaal terecht. De eerste cursus bestaat uit gemiddeld 10 lessen. Een cursus is goed om de band te versterken tussen jou en je hond. Tevens kun je na deze basiscursus een vervolgcursus volgen.

Tot slot

De Jack Russell Terriër is een zeer energieke en moedige hond. Het is een klein hond, die groot denkt. Hij is zeer geschikt om als gezelschapshond te houden voor actieve en gezinnen met (jonge) kinderen. Wees je ervan bewust dat een Jack Russell Terrier bezig gehouden moet worden. Ondanks zijn zelfstandige houding ben jij de baas die beslist hoe zijn dagindeling er uit ziet. Geen hem voldoende mentale en fysieke uitdaging, dan heb je de ideale energieke huishond, die je overal mee naartoe kunt nemen.

Hanteer een consequente en rustige opvoeding. Zorg ervoor dat je Jack Russell Terriër niet overmoedig wordt en bepaalt wie de baas is binnen het gezin.

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x