Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Keuzehulp: Welke maat hondenmand past het beste bij mijn hond?

Keuzehulp: Welke maat hondenmand past het beste bij mijn hond?

7 minuten lezen

Dit artikel in het kort: Je ontdekt hoe je de juiste maat hondenmand bepaalt voor jouw hond. Hoe je jouw hond op de juiste manier opmeet, zodat je altijd de goede afmetingen kiest. Maar ook welke slaaphouding jouw viervoeter heeft en welk type mand daar het beste bij past. Zo vind je niet alleen de beste hondenmand voor jouw interieur, maar ook voor jouw hond. Het zal je helpen de juiste keuze te maken.

Wij Nederlanders hebben alles over voor onze trouwe viervoeter. We beschouwen ze soms zelfs als onze kindjes. En die verdienen natuurlijk de lekkerste hondenmand die je kunt vinden. Maar hoe kies je die voor jouw hond? Waar moet je op letten en wat vind je hondje zelf eigenlijk het prettigst?

Voor jou zijn de belangrijkste kenmerken van een mooie hondenmand dat:

 • De mand qua kleur past bij je interieur
 • Dat de afmeting niet te groot is, zodat het in je woonruimte past
 • En dat je voor een puppy een mand "op de groei" koopt

Wat is belangrijk voor een hond?

Voor jouw hond zijn andere kenmerken veel belangrijker en dat is toch degene die er in moet liggen nietwaar?

 • een veilige plek, zodat jouw huisdier tot rust komt en zich terug kan trekken
 • steun en comfort, zeker wanneer een hond meer gewrichtsproblemen ervaart of al ouder is
 • De hondenmand van geschikt materiaal is gemaakt (zeker wanneer de hond vacht of huidproblemen heeft)

beste hondenmand

Jouw trouwe viervoeter gebruikt een hondenmand, hondenkussen, hondendeken of hondenbed, voornamelijk om te slapen of tot rust te komen. Wist je dat een volwassen hond gemiddeld 12 tot 14 uur per dag slaap nodig heeft? Een puppy slaapt 18 tot 20 uur en een senior zelfs wel 16 tot 18 uur.

Honden slapen niet alleen omdat ze moe zijn, maar ook om mentaal alle indrukken van de dag te verwerken en lichamelijk te herstellen om fit te blijven. Daarom is een comfortabele slaapplek van groot belang. Onze hondenmanden zijn daarvoor uitermate geschikt en verkrijgbaar in verschillende maten.

Wat vind de hond zelf het lekkerst liggen?

Deze vraag is voor jouw hond het belangrijkst. Het gaat uiteindelijk om wat jouw hond het lekkerste vind liggen en zijn eigen ervaring van de slaapplek. Dit zijn factoren die hierin van belang zijn:

 • De maat (bijvoorbeeld maat L voor een Labrador of Golden retriever, hondenmand XL voor grote honden zoals een Deense dog en een hondenmandje S voor kleine honden zoals Chihuahua)
 • De plaats in de woonruimte
 • Het type slaapplek (hondenmanden, hondenkussen, hondendeken, hondenbed)
 • De grootte van de hond
 • Materiaal en vulling van de hondenmand

opmeten hond

Waarom is een juiste maat voor je hondenmand zo belangrijk?

Voor een hond kan een verkeerde maat van de hondenmand ontzettend vervelend zijn. Voor zowel een te grote mand als een te kleine mand. Bij een te grote hondenmand wordt de mand niet lekker warm. Er is namelijk te veel oppervlak om de lichaamstemperatuur van de hond op te warmen.

Daarnaast heeft een te kleine hondenmand ook gevolgen voor de hond, namelijk dat je hond geen comfortabele positie kan aannemen, omdat de hond niet past in de mand. Met als gevolg dat de hond spierpijn krijgt, vanwege een beperkte of zelfs slechte ondersteuning van de mand.

Ook andere klachten, zoals gewrichtsklachten, rugklachten en artrose ontstaan mogelijk door een verkeerde maat. Hierdoor zal de hond een onrustig slaappatroon creëren en uiteindelijk zelfs niet meer in de hondenmand willen zijn... dit wil je absoluut niet voor je trouwe en geliefde dier, toch?

Om erachter te komen welke maat hondenmand, geschikt is voor je puppy en hond, is het belangrijk om je hond op te meten. Dat doe je als volgt.

Hoe meet je je hond op?

Het is nog niet zo gemakkelijk om een juiste maat voor jouw hondenmand te vinden. Bij een hondenmand kopen zijn er geen standaard formaten, omdat de ene fabrikant het XL noemt en de andere bijvoorbeeld L. Daarom is het aan te raden om zelf de maten van je honden op te meten.

Stap 1: Laat je hond rechtop staan (op vier poten)

Stap 2: Begin met meten vanaf het topje van de hond zijn neus tot het begin van de staart

Stap 3: Voeg dan nog eens 15 tot 30 cm toe om je viervoeter wat extra ruimte te gunnen

Maattabel snoozle hondenmand

Wanneer je deze stappen hebt gevolgd dan weet je hoe groot jouw hond is en welke hondenmand daar bij past. Veel mensen verwachten dat een kleinere mand wel volstaat, maar zoals in de vorige alinea is besproken, levert dit alleen maar klachten op voor de hond. Beter een te grote dan een te kleine hondenmand!

Hier nog een aantal extra tips om rekening mee te houden...

Extra tips bij kiezen van de juiste maat

Tip 1 De slaaphouding van een hond: wat voor slaper is jouw hond?

Honden kunnen drie verschillende slaapstijlen hebben, namelijk leunend, opgerold en uitgespreid. Voor de hond met een leunende slaapstijl zijn hondenmanden met een rand de beste optie. Ze liggen op hun buik en zoeken met het hoofd steun van deze rand. Daarnaast heb je honden die zichzelf het liefst in een balletje oprollen. Een opgerolde slaapstijl heeft als gevolg dat de hond minder ruimte inneemt. Zoals in stap 3 gezegd bij 'Hoe meet je je hond op'?, is 15 centimeter toevoegen ruim voldoende. Tot slot heb je de liggers die de meeste ruimte nodig hebben (uitgespreide slaapstijl) en dan is het ook nodig om bij stap 3, 30 centimeter toe te voegen.

Tip 2 Oudere honden grotere hondenmanden

Bij de dieren die al wat ouder zijn zie je veelal gewrichtsproblemen, zoals versleten gewrichten of artrose, terugkomen. De beste manden voor deze dieren zijn de grotere formaten hondenmanden, zodat ze zich kunnen uitstrekken. 

Tip 3 Koop een grote en wasbare hondenmand bij een puppy

In het begin kan het nog wel eens 'misgaan' met een puppy. Bedenk dan alvast dat je hondenmanden hebt die je kan wassen of schoon kan maken. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je lieve pup nog in de groei zit. Voor het gevoel van geborgenheid, warmte en veiligheid is het lekker om een extra deken in de mand te leggen voor wat extra afbakening van de overgebleven ruimte.

Welke ligmogelijkheden zijn er voor jouw viervoeter?

Wat is nu de beste keuze voor jouw vier maatje? Waar ligt, slaapt jouw dier het best en komt het meest tot rust? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor manden en meer.

Een hondenmand is de veilige plek en beste plek voor jouw dier. Hier kan die lekker rustig in liggen en tot rust komen om de indrukken van de dag te verwerken. Verschillende maten, kleuren en prijzen zijn mogelijk.

Zo zijn de hondenmanden bij Snoozle (Milano en New York) de beste keuze, omdat ze onvoorstelbaar comfortabel en zacht zijn. Deze aanbieding is moeilijk te weerstaan...

Naast de hondenmanden heb je nog hondenkussens. Het hondenkussen is vergelijkbaar met de hondenmanden, maar het nadeel is dat het dier minder geborgen ligt op het hondenkussen. Het voordeel is dat deze kussens een stuk dikker zijn, vanwege meer vulling, waardoor je huisdier zachter ligt. Een combinatie is zeker mogelijk. 

Een hondendeken is een aangename toevoeging voor in hondenmanden, maar ook voor extra comfort voor je dier in de auto en op de (achter)bank. Een dergelijk deken zorgt ervoor dat het zachter ligt. Zo ook op de grond van de vloer in het huis, wanneer het huisdier toch liever op de grond ligt. Zo zorgt het deken toch nog voor een eigen ligplaats.

De beste keuze...

Hangt uiteindelijk af van een aantal factoren, namelijk:

 • Wat vind jij als baas belangrijk en mooi staan? Het oog wil immers ook wat, zodat het mooi aansluit op je interieur
 • De behoefte van de hond om een eigen en veilige slaapplek te hebben. Een viervoeter heeft immers minimaal 12 tot 14 uur rust of slaap nodig op een dag
 • De maat van de hondenmanden
 • De grootte van het dier
 • Welke lig mogelijkheid je als hondenbaas het beste vindt passen bij je dier

Nu weet je hoe je de ideale hondenmand kiest. Of je nu een grote hond of een kleine hond hebt... Je weet hoe je je hond moet opmeten om de juiste maat hondenmand te kiezen. En je weet wat je hond zelf het prettigst vind. Snoozle heeft ook voor jouw hond een heerlijke hondenmand in het assortiment. Bekijk snel onze hondenmanden...

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x