Op werkdagen voor 22.00 uur besteld is morgen GRATIS thuisbezorgd

Alles over de Labradoodle

Alles over de Labradoodle

Snoozle
13 minuten lezen

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Ze zijn er in 3 verschillende soorten en vele kleuren. Iedere Labradoodle is daarbij uniek in karakter en uiterlijk. Daarnaast staan ze bekend om hun hoge aaibaarheidsgehalte. Ze zien er schattig uit en er is altijd wel een geschikte Doodle voor jou te vinden. Er hangt aan deze honden vaak wel een stevig prijskaartje en staan daarom ook wel bekend als beroemdheden.

De belangrijkste Kenmerken van de Labradoodle op een rij:

  • De Labradoodle komt van oorsprong uit Australië en wordt vooral gehouden als gezelschapshond en blindengeleidehond.
  • De Schofthoogte van een Labradoodle is tussen de 54 en 65 cm hoog en ze worden gemiddeld circa 25 tot 35 kg.
  • De vacht bestaat uit krullend haar, met als groot voordeel dat deze honden niet verharen. Hierdoor zijn ze heel erg geschikt voor mensen met een allergie.
  • Een Labradoodle wordt vaak maximaal 15 jaar oud.
  • Je herkent een Labradoodle aan zijn hangende oren, smalle snuit en kuif op het voorhoofd. Daarnaast hebben ze robuust gespierde poten.

Hondenmand Snoozle Milano - Superzacht, Fluffy en Luxe

Hondenmand Snoozle Milano - Superzacht, Fluffy en Luxe

€34,95

De Snoozle Milano is de allerleukste fluffy donut hondenmand ooit geproduceerd! Gemaakt van duurzaam nylon en afgewerkt met een weelderige buitenkant van imitatiebont, is ons doel je hond of puppy te voorzien van de meest comfortabele slaapervaring die je je maar kunt voorstellen. Onze fluffy hondenmanden zijn… Lees Meer

Algemene info over de Labradoodle

De Labradoodle is in de jaren 50 voortgekomen uit een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Het is een hond die vaak boordevol energie zit. Ze worden daardoor vaak als hulphond ingezet. Omdat ze niet verharen zijn ze ook perfect voor mensen met een hondenallergie. Om die redenen is deze Doodle dan ook mateloos populair als gezinshond. Op moment van schrijven is het zelfs de populairste hond van dit moment in Nederland.

Ze niet alleen erg schattig om te zien, maar ook erg intelligent. Ze zijn ooit gefokt om te helpen met werkzaamheden in het veld. Deze honden doen er alles aan om plezier te maken met hun baasjes.

Labradoodle auto

Soorten Labradoodles

Labradoodles zijn er in ongeveer in vele soorten, 8 verschillende kleuren en 3 soorten vacht. Een nest Labradoodles kan dus vele verschillende puppy's opleveren, maar toch zien we in de praktijk dat ze meestal de kenmerken van hun ouder ras overnemen. Daarbij speelt ook mee of het puppy’s van de eerste, tweede of derde generatie zijn. Hoe de pup er uit komt te zien is dus altijd een verrassing.

Een goede fokker zal alleen dekreuen gebruiken die zorgvuldig zijn gecontroleerd op erfelijke of aangeboren afwijkingen. Zo wordt voorkomen dat de pups een aandoening ontwikkelen waar het ouder ras om bekend staat. Soms worden andere eigenschappen zoals, vacht, karakter en aard van de hond meegewogen om tot een bepaald type Labradoodle te komen.

Labradoodle

Temperament van een Labradoodle 

Een goed gefokte Labradoodle in huis staat garant voor succes. Ze hebben niet alleen het schattige uiterlijk van hun ouders, maar ook hun vriendelijke aard en intelligentie. Daardoor zijn het erg fijne honden om als huisdier te houden.  

Een Labradoodle is een erg energieke hond die graag voor je wil werken. Wanneer je voor deze hond kiest is het  een belangrijke voorwaarde dat je er genoeg tijd aan besteed. Een Labradoodle zou minimaal twee uren per dag moeten worden getraind om tot een gelukkige en gehoorzame hond uit te groeien. 

Vanwege hun intelligentie ligt verveling op de loer. Het is daarom van belang de hond mentaal uit te dagen. Wanneer je dit niet doet kan de hond zich gaan richten op negatief gedrag om zichzelf te gaan vermaken. Een Labradoodle die zich verveelt kan door zijn hoge energie en behoorlijke sloper worden in huis.

De Labradoodle als gezinshond

Wanner je deze hond als gezinshond wilt houden is het een uitstekende keuze. Ze houden er niet van om lang alleen te zijn. Een gezin waarbij dus overdag iemand thuis is heeft de voorkeur. Ze houden ook erg van water, dus ze zullen van tijd tot tijd ook behoorlijk vies worden.

Labradoodle gras

Een Labradoodle als eerste hond

Vanwege hun intelligente en emotionele aard zijn ze goed te trainen. De keerzijde daarvan is dat ze ook negatief gedrag snel oppikken. Ook houden Labradoodles er van om vies te worden. Wanneer er water in de buurt is is het een hele kluif om ze er uit te houden. In sommige gevallen betekent dat dus goed opletten, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Je wilt niet dat de hond zichzelf kan verwonden of niet meer uit het water kan klimmen. 

Labradoodles zijn uitstekend honden voor starters

Voor nieuwe hondenbezitters is de Labradoodle een uitstekende keuze. Ze zijn immers intelligent en begerig van nature. Dat maakt dat ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze pikken alles snel op, wat ook een keerzijde heeft. Negatief gedrag wordt daardoor ook snel aangeleerd. Het is dus van belang  al vroeg te beginnen met het trainen van je Doodle en dit consistent zijn hele leven vol te houden. Daardoor begrijpen ze hun plaats in de roedel en weten ze hun baasje blind te volgen qua gedrag en begeleiding.

Labradoodle zwarte vacht

Prooidrift van een Labradoodle

Een Labradoodle is van nature erg sociaal en heeft geen hoge prooidrift. Toch zullen ze de kans om voor de lol een kat te verjagen niet snel laten lopen. Om dit gedrag te voorkomen moet al vroeg worden begonnen met het aanleren van commando’s als “voet” of “foei”. Zo weet de hond al snel dat dit gedrag onwenselijk is. 

Speelsheid

Ze houden er enorm van om lekker te spelen. Daardoor blinken ze uit in vele hondensporten die te maken hebben met zowel behendigheid als gehoorzaamheid. Nieuwe dingen leren ze erg snel en ze genieten van het contact met hun baasje tijdens het trainen of bij wedstrijden.

Het aanpassingsvermogen 

Wanneer een Labradoodle genoeg aandacht krijgt is deze zeer goed in staat om zich aan te passen. Ze zijn behoorlijk flexibel wanneer ze maar  genoeg uitgedaagd worden op fysiek en mentaal vlak. Daardoor zijn ze net zo geschikt voor de stad of voor een dorp op het platteland. Het is dus belangrijk dat de Labradoodle zijn energie kwijt kan in bijvoorbeeld een veilig omheinde tuin waar ze ongestoord rond kunnen rennen of lekker ravotten. Dit maakt ze minder geschikt voor een appartement.

Labradoodle smile

Is de Labradoodle een blaffer? 

Een Labradoodle die blaft zonder reden zal, net als andere honden, moeten worden geleerd dat dit ongewenst gedrag is. Wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint zal de hond dit prima begrijpen. Wanneer hier niet consistent mee om wordt gegaan loop je de kans dat dit gedrag uit de hand loopt. Een hond die overmatig blaft is vaak niet tevreden met de situatie. Zo kan hij te veel alleen zijn of te weinig beweging krijgen waardoor overmatig blaffen kan ontstaan. 

Deze hond is een echte waterrat 

Vrijwel alle Labradoodles zijn gek op water. Ze zullen hun kans om erin te springen dan ook niet snel onbenut laten. Het is dus belangrijk de hond aangelijnd te houden bij het water tot je op een veilig plek bent waar de hond zonder gevaar lekker in het water kan spelen. 

Labradoodle

Is een Labradoodle geschikt als waakhond? 

Van nature is de Labradoodle geen echte waakhond. Maar wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets gebeurt zal de hond daar wel op reageren en aangeven dat er “iets” is.
De hond zal de nieuwe persoon daarna al snel als nieuwe vriend beschouwen.

Een Labradoodle is erg slim en sociaal. Ze zijn heel aanhankelijk naar zowel volwassenen als kinderen. Ze zijn erg vriendelijk en altijd in om te spelen. Ze zitten vol energie en zijn, net als hun ouders, erg goede zwemmers. Door hun enthousiasme en toewijding zijn het ideale familie- en therapiehonden. Ze zijn heel gretig wat het trainen van deze hond erg makkelijk maakt. Er wordt wel gezegd dat de Labradoodle de energie van een Labrador heeft en de werkmentaliteit van zowel de Labrador als de Poedel.

Ondanks hun energie kunnen zo ook heel kalm zijn. Dat maakt ze heel geschikt als huisdier voor mensen die hun eerste hond nemen. Ze zijn daardoor makkelijk in de omgang. Maar omdat dit een kruising betreft zijn er vele eigenschappen die terug kunnen komen in de puppy’s. Er zit geen consistentie in en een pup kan dus qua innerlijk en uiterlijk heel erg verschillen van de anderen. Sommige pups zullen slimmer en gereserveerder zoals een Poedel, anderen juist luidruchtiger zoals een Labrador meestal is. Dat geldt ook voor hun vacht- en huidtype. De ene Doodle is daardoor vatbaarder voor vervellen dan de ander.

Een hond die over het algemeen hoog in zijn energie zit is niet geschikt voor een klein appartement. Ze zijn uitbundige springers en hebben duidelijk hun fysieke en emotionele uitdagingen nodig gedurende de dag. Door hun energie en enthousiasme kunnen ze wel eens wat teveel zijn voor kleine kinderen en deze per ongeluk omver lopen. En hoewel hij je wel zal waarschuwen als er bezoekers komen of vreemde geluiden worden gehoord, hij zal nooit een echte waakhond zijn. Daarvoor zijn ze simpelweg te zachtaardig.

Labradoodle springend

Gezondheidsproblemen bij de Labradoodle

Zoals de meeste kruisingen is de ook de Labradoodle vatbaar voor gezondheidsproblemen die ook de ouder rassen vaak kenmerken. Toch zijn hybride rassen als de Labradoodle vaak verrassend gezond. Helaas is dat geen garantie voor een gezond leven van de hond. Bovendien is het zo dat een individuele hond altijd andere klachten kan ontwikkelen dan waar het ras om bekend staat. Het is dus belangrijk dat je samen met de dierenarts je trouwe viervoeter altijd blijft monitoren om deze gezond te houden. 

De Australian Labradoodle is vatbaar voor enkele aandoeningen zoals de ziekte van Von Willebrand (stollingsafwijking). Ook oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie en patella luxatie (losse knieschuif) of andere gewrichtklachten als heup- elleboogdysplasie liggen op de loer. 

Heupdysplasie bij de hond

Heupdysplasie is een orthopedische aandoening waarbij de Labradoodle pijn, kreupelheid en bewegingsstoornissen ervaart.  Dit ontstaat als gevolg van een abnormaal gevormd heupgewricht. Hierdoor valt het dijbeen niet goed in de heupkom met als gevolg slijtage en ontstekingen. De pijn die hieruit voortkomt kan bestreden worden met pijnstillers. Beter is het om de oorzaak aan te pakken door middel van een operatie. De diagnose kan aan de hand van röntgenfoto’s gesteld worden door de dierenarts. 

Oogziekten 

Er zijn verschillende typen oogziektes die de Labradoodle krijgen. Progressieve retinale atrofie, multifocale retinale dystrofie en cataract zijn allemaal erfelijke aandoeningen die slechtziendheid veroorzaken. Als hondeneigenaar merk je vaak pas dat je hond hier last van heeft wanneer hij bij meubels begint op te botsen, omdat ze deze simpelweg niet goed meer zien staan.

Elleboogdysplasie

Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een ziekte waarbij het bot aangedaan is. In dit geval bevind zich dat in het ellebooggewricht.  Als de botten niet goed in elkaar passen door een misvorming, ontstaat er pijn en is er vaak zwelling en ontsteking zichtbaar. Het is voor de hond erg pijnlijk om hiermee te bewegen. Je ziet dan ook vaak dat hond liever niet meer gaat wandelen, niet meer wil traplopen of zelfs niet meer overeind komt door kreupelheid.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan het schildklierhormoon thyroxine. Dit hormoon zorgt voor de regulering van de stofwisseling. Symptomen van Hypothyreoïdie zijn onder andere, haaruitval (alopecia), spierverlies, overdreven slaperigheid (lethargie) en gewichtstoename. Gelukkig is Hypothyreoïdie goed te behandelen met hormoon vervangende medicatie.

Ziekte van Addison

Deze ziekte is meestal lastig te ontdekken, omdat de symptomen meestal vaag zijn. Veelvoorkomende symptomen van de ziekte van Addison zijn onder andere lethargie, braken en spierzwakte. De ziekte ontstaat doordat het lichaam de eigen bijnieren aanvalt (auto immuunziekte) die hierdoor ontsteken. De bijnier raakt hierdoor beschadigd en maakt belangrijke hormonen (corticosteroïden) niet meer aan. Dit kan worden behandeld met hormoonvervanging, zodat het metabolisme (stofwisseling) in evenwicht blijft. 

Labradoodle zee

Het trainen van je Labradoodle 

Omdat een Labradoodle zijn baas graag wil plezieren is het een ideale hond om mee te trainen. Net als bij andere honden vereist het aandacht en tijd om de hond te leren hoe hij zich moet gedragen. Tijd en geduld zijn hierbij belangrijk voor zowel baasje als hond. Door dagelijks korte trainingssessies met de hond te houden wordt er een stevige band gevormd. Deze band is uiterst belangrijk voor mens en dier en zorgt voor onderling vertrouwen. Het os goed om de Labradoodle veel mee te nemen, zodat deze kan socialiseren met andere honden, mensen en verschillende situaties. Denk hierbij aan drukke winkelstraten of hondenparken. Wanneer je de hond al vroeg leert hoe hij zich hier moet gedragen zullen daar later geen problemen zijn.

Labradoodels hebben veel energie en moeten daarom iedere dag minimaal 1 uur bewegen. Twee uren is vaak beter, omdat anders verveling bij de hond op de loer ligt. Een verveelde hond gaat jouw aandacht op andere manieren claimen door bijvoorbeeld ongewenst te blaffen of nog erger, spullen kapot te bijten. Naast wandelen zijn er ook spelletjes die de hond mentaal uitdagen en gewoon in huis gedaan kunnen worden. De Labradoodle is er gek op en kan hiermee lange tijd bezig gehouden worden.

Uiterlijke verzorging 

De Labradoodle staat bekend als hypoallergeen vanwege het geringe haarverlies. De ene hond zal hier toch iets meer last van hebben dan de andere. Ook zouden ze minder naar hond reuken dan hun Labrador ouders wat sommige mensen erg prettig vinden. Afhankelijk van het type vacht van de hond, is het verstandig de hond een á twee poetsbeurten per week te geven. Zo zorg je ervoor dat de vacht er altijd goed uitziet. Zoals bij alle rassen is het knippen van de nagels en reinigen van de oren ook taak die standaard uitgevoerd moet worden. 

Labradoodle

De Labradoodle in combinatie met kinderen en andere huisdieren 

Door hun aanhankelijkheid en zachtaardige karakter kunnen deze honden perfect als familie huisdier worden gehouden door gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Zoals met iedere hond moet spelen met kinderen altijd onder begeleiding van een volwassene plaatsvinden. De Doodle kan wel eens wat luidruchtig worden tijdens het spelen of per ongeluk iets omstoten door zijn enthousiaste gedrag. Kinderen moet worden geleerd dat ze een hond met rust moeten laten wanneer deze slaapt. En op welke manier ze veilig met de hond kunnen spelen. 

De meeste Labradoodles kunnen prima met andere dieren overweg. Zeker wanneer ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Wanneer ze opgroeien met een kat in huis zullen ze meestal goede vrienden zijn. Buitenshuis kan een Doodle er wel plezier aan beleven om uit speelsheid achter katten aan te gaan. Wanneer er andere huisdieren aanwezig zijn is het verstandig altijd in de buurt te blijven, zodat er niets fout kan gaan.

Bekijk onze hondenmand voor een Labradoodle

Hondenmand Snoozle Milano - Superzacht, Fluffy en Luxe

Hondenmand Snoozle Milano - Superzacht, Fluffy en Luxe

€34,95

De Snoozle Milano is de allerleukste fluffy donut hondenmand ooit geproduceerd! Gemaakt van duurzaam nylon en afgewerkt met een weelderige buitenkant van imitatiebont, is ons doel je hond of puppy te voorzien van de meest comfortabele slaapervaring die je je maar kunt voorstellen. Onze fluffy hondenmanden zijn… Lees Meer

Snoozle Hondenmand New York

Snoozle Hondenmand New York

€44,95

De Snoozle New York Hondenmand Je hond slaapt maar liefst 12 tot 14 uur per dag, dus geef hem de slaapplek die hij verdient! De Snoozle New York hondenmand is de perfecte keuze. Kwalitatief één van de sterkste en beste hondenmanden van het moment.… Lees Meer

Je wil natuurlijk dat jouw Labradoodle een fijne en warme slaapplek heeft. Bekijk daarom eens onze hondenmand categorie.

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x