Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Lhasa Apso

Alles over de Lhasa Apso


4 minuten lezen

De Lhasa Apso is een relatief kleine hond. Naast dat ze vrij stevig zijn hebben ze een lange en dichte dubbele vacht. Het ras heeft al duizenden jaren de functie van een kleine waakhond. De hondjes komen gelukkig en speel over, maar ze zijn ook onafhankelijk en ondeugend. 

Dit zijn belangrijkste kenmerken van de Lhasa Apso

  • De Lhasa Apso ook bekend als Apso Seng Kye vindt zijn oorsprong in Tibet.

  • Dit ras is een prima huisdier voor gezinnen. Door zijn vrolijkheid en speelsheid kan hij goed overweg met kinderen.

  • Een Lhasa Apso wordt ongeveer 25 cm lang. De teefjes blijven vaak iets kleiner.

  • Het gezonde gewicht voor een volwassen Apso is rond de 4 tot 7 kg.

  • Ze hebben een lange en harde dubbele vacht.

  • De hondjes worden gemiddeld ongeveer 13  jaar oud. 

  • Deze kleine viervoeter blinkt uit als hulphond voor mensen die slechthorend zijn.

  • Dit hondenras is van nature beschermend en ietwat verlegen voor nieuwe mensen

Lhasa Apso wit

Zo voed je een Lhasa Apso op

Wat het eerste opvalt aan de Lhasa Apso zijn de lange haren. Deze prachtige haren hebben alleen wel wat onderhoud nodig. Het moet dus regelmatig geknipt worden. Vaak wordt hierbij gekozen voor een zogenaamd “puppyjas” model.

Mensen in de showbizz wereld laten de vacht meestal voor wat het is. Bij het lang laten van de vacht is het belangrijk om sowieso om de dag de borstel door de vacht te halen. Dit voorkomt dat er klitten kunnen ontstaan.

Wanneer je de vacht kort wilt houden. Dan moet je 1 keer per 2 á 3 weken de vacht laten knippen. Daarnaast moet je iedere week de borstel door de vacht van de hond halen om deze mooi te houden.

Lhasa Apso face

Een Lhasa Apso bij milde of matige honden allergie

De Apso is een ideale hond wanneer u last heeft van honden allergie. Dit hondenras wordt ook wel hypoallergeen genoemd. Met Hypoallergeen wordt bedoeld dat het veilig is voor mensen met een allergie. Dat deze hond hypoallergeen is, komt door de manier waarop ze hun haren afstoten. Doordat de haren lang en zwaar zijn is er minder kans op haar dat door de lucht dwarrelt. 

Lhasa Apso

De Lhasa Apso op hondentraining

Het meeste plezier zul je beleven van deze hond wanneer je hem gaat trainen. Het is een hond met een eigenzinnige aard en geest. Doordat dit ras behoorlijk slim is kun je ze goed gehoorzaam maken door middel van oefeningen. Ook bij deze honden is het belangrijk ze al vroeg te socialiseren, zodat ze kunnen wennen aan verschillende situaties men andere dieren en mensen.

Lhasa Apso speeltje

Dit eet de Lhasa Apso graag

Dit hondenras heeft 2 maaltijden per dag nodig. Dit bestaat uit maximaal een half kopje droog hondenvoer per dag. De voedingsbehoefte kan na verloop van tijd veranderen. Dit kan met de leeftijd, het formaat of het activiteitenniveau te maken hebben. 

Weeg daarom de hond regelmatig om te controleren of deze niet onder of overvoed wordt. Voor het wegen is het belangrijk dat de hond niets om of aan heeft. Want een extra pond aan gewicht is voor een kleine hond een grote gewichtstoename.

Zoals wel bekend bij mensen, verkort ook obesitas bij de hond de levensduur.

Mocht de hond toch overgewicht hebben? Dan adviseren we een speciaal dieet met de dierenarts samen te stellen. De dierenarts stelt een apart voedingsschema op. Hierin wordt de hoeveelheid en de soort voedsel benoemd. Ook het aantal minuten lichaamsbeweging per dag zal verhoogd worden. Vooral tijdens het dieet is het niet verstandig om menselijk voedsel aan de hond te geven als traktatie.

Lhasa Apso fiets

De geschiedenis van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso kent een lange geschiedenis. Meer dan 2500 jaar geleden is het hondenras is Tibet ontstaan. De hond is vernoemd naar de heilige stad Lhasa in Tibet en is bestand tegen het barre klimaat in de Himalaya.

In die tijd deden honden dienst als waakhonden van de tempels en paleizen. Als er dan iemand onbedoeld langs de buitenwacht kwam, waarschuwden de Lhasa Apso’s  de monniken voor binnendringers.  De bijnaam Apso Seng Kye betekent letterlijk de blaffende leeuwen wachthond. Vanwege het sterk ontwikkelde gehoor, wordt deze hond regelmatig ingezet als geleide hond voor slechthorende mensen.

Het DNA van de Lhasa Apso heeft aangetoond dat deze nauw is verwant aan de wolf. De voorouder van alle honden. De Dalai Lama heeft toen des tijds Lhasa Apso’s aan Chinese edelen gegeven. Hiervan werd gedacht dat deze bij hebben gedragen aan de bloedlijnen van de Shih Tzu en de Pekinees honden. In de jaren 1900 kwam de Lhasa Apso onze kant op. In 1908 werd door de Kennel Club in London de hond erkend als een Lhasa-terrier.

Lhasa Apso strik

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x