Op werkdagen voor 23:30 besteld is binnen 1 werkdag in huis!

Alles over de Boomer Hond

Alles over de Boomer Hond


7 minuten lezen

De Boomer hond (je zegt Boemer) is een zogenaamde bastaardhond. Dit kleine, speelse hondenras is een echte kindervriend. Ook zijn ze erg geschikt voor ouderen die wat moeilijk ter been zijn. Ze kunnen en hoeven namelijk niet zo lang te wandelen. Omdat de Boomer is ontstaan uit de kruising van 2 langharige kleine rashonden, wordt ten onrechte vaak gedacht dat de Boomer een zuiver ras is. De officiële kruising van een Boomer is een Shi Tsu gekruist met een Maltezer. Wanneer de Lhasa Apso gekruist wordt met een Maltezer krijgt deze tegenwoordig ook de naam Boomer. Deze 3 hondenrassen staan aan de basis van de Boomer. Zolang er gekruist wordt met 1 van deze 3 hondenrassen mag je het ras een Boomer noemen.

Omdat de Boomer een populair hondje is wordt de Shih Tsu, Maltezer of de Lhasa Apso tegenwoordig ook vaak gekruist tot Boomer door ze te kruisen met:

 • Yorkshire Terriërs,
 • Bichon Frise,
 • Bolognezer,
 • West Hihgland White Terriër (Westy),
 • Tibetaanse Terriër,
 • Leeuwhondje,
 • Havanezer,
 • Poedel,
 • Teckel,
 • Chihuahua,
 • Dwergschnauzer,
 • Coton de Tulear
 • Cairn Terriër

Dit artikel kort samengevat

 • De Boomer is een kruising tussen 2 rashonden waarvan er 1 een Shih Tsu, Maltezer of Lhasa Apso moet zijn.
 • Boomers zijn kleine honden. De schofthoogte ligt tussen de 25 en 45 cm.
 • Een gezonde Boomer weegt tussen de 5 en 8 kilo.
 • Een Boomer wordt gemiddeld tussen de 13 en 16 jaar oud.
 • De gemiddelde Boomer Puppy is niet geschikt om lange afstanden te wandelen.

Boomer gras

Voordelen van de Boomer en Boomer Pups

 • De Boomer is een gehoorzame en nieuwsgierige hond met een opgewekt en sociaal karakter.
 • Het zijn echte kindervrienden. Daardoor is een Boomer een ideale gezinshond.
 • Boomers zijn leergierig en intelligent. Hierdoor laten ze zich makkelijk trainen.
 • Jouw Boomer heeft genoeg aan 3 korte wandelingen per dag.
 • Geschikt voor hondenliefhebbers die allergisch zijn voor hondenhaar.

Nadelen van de Boomer Pups

 • De Boomer is geen waakhond.
 • De vacht heeft veel verzorging nodig.
 • Je kunt er geen lange wandelingen mee maken.

Uiterlijke kenmerken van de Boomer Puppy

Het uiterlijke kenmerk van de Boomer verschilt per hond. Daarom zijn ze ook zo uniek. Omdat de boomer geen zuiver ras is, hangt het uiterlijk sterk af van de gekruiste type honden. Veel voorkomende verschillen zijn in de kleur van de vacht en type vacht. Kleurencombinaties die je het meeste ziet zijn dan ook 2 en 3 kleurig wit, bruin, zwart, goudbruin en bruin. De vacht van de Boomer is meestal langharig. Af en toe komt het ook voor dat ze krulhaar of zelfs kort haar hebben.

Lengte en gewicht

Boomer Puppy's zijn geen grote honden. Een gezonde Boomer wordt ongeveer tussen de 13 en de 16 jaar oud. De relatief kleine Boomers krijgen een schofthoogte van ongeveer 25 á 45 cm. Het gemiddelde gewicht van een gezonde Boomer is tussen de 5 - 8 kg.

Boomer kop

De uiterlijke verzorging van je Boomer hondje

De vacht van de Boomer is vaak langharig. Hierdoor hebben Boomers veel uiterlijke verzorging nodig. Met het kammen of borstelen van de vacht haal je al het stof, vuil en klitten uit de vacht en verwijder je huidschilfers. De vacht van de Boomer moet eigenlijk wel iedere dag gekamd of geborsteld worden. Hiermee voorkom je klitten en dat de Boomervacht gaat stinken.

Regelmatig de trimsalon bezoeken is met een Boomer hondje dus geen overbodige luxe. Natuurlijk kan je de vachtverzorging ook zelf doen. Zorg er wel altijd voor dat je kwalitatieve borstels en kammen gebruikt die speciaal voor de langharige Boomer vacht zijn gemaakt.

Ook bij Boomers is het belangrijk dat je de oren schoon houdt en regelmatig controleert of de nagels wel genoeg slijten tijdens het lopen. Is dit niet het geval? Knip ze dan zelf of laat de nagels door de trimsalon bijwerken. De rassen die worden gekruist tot Boomers hebben de eigenschap spontaan tranen in hun ogen krijgen. Speciale oog doekjes en oogwater helpt hun ogen in goede staat te behouden.

Beweging en Speelsheid

Omdat de gemiddelde Boomer niet heel groot wordt, zijn ze minder geschikt om lange afstanden te lopen. Met hun kleine postuur en korte pootjes zou de hond overbelast raken met lichamelijke klachten tot gevolg. Boomer hondjes hebben een erg speels karakter. Ze houden er dan ook van om heerlijk met kinderen te spelen. Pas wel altijd op - zeker met kleine kinderen - dat je deze nooit alleen of onbeheerd met je hond achterlaat. Welk ras of hoe lief de hond ook is.

Boomers zijn erg intelligent en dat maakt ze makkelijk te trainen. Begin hier al vroeg mee. Ga met je Boomer pup op puppytraining en leer ze de basisvaardigheden die ze later nodig hebben.

Boomer tuinbank

Geschiedenis van de Boomer Pups

Over de geschiedenis van de Boomer is weinig bekend. Dit komt waarschijnlijk omdat het geen erkend ras is. Dat is ook de reden waarom Boomers geen stamboom hebben. Het verhaal gaat dat er in de jaren 70 en '80 in Amerika een tv-serie genaamd Here's Boomer was. Hierin speelde de hond Boomer de hoofdrol. De tv-serie werd ook in Nederland enorm populair. En hierdoor ontstond de vraag naar deze specifieke hond.

Gezondheidsproblemen bij de Boomer Puppy

Omdat de Boomer geen rashond is, heeft hij minder last van gezondheidsproblemen. Het is daarom handig om te achterhalen van welk ras de ouderlijke honden zijn. Omdat het geen zuiver ras is, zijn er geen fokkers die aangesloten zijn bij de raad van beheer die toezicht houdt op de rasstandaard.

Opvoeden en Socialiseren

Boomers zijn spontane honden en houden van gezelschap. Het is ook niet voor niks dat ze ook wel schoothondjes worden genoemd. De opvoeding van de Boomer zal makkelijk verlopen. Dit komt omdat de hondjes leergierig en intelligent zijn.

Alle Boomers zijn erg aanhankelijk. Als je een Boomer Pup consequent opvoed, krijg je er een gemakkelijke en volgzame hond voor terug. Boomers blaffen vaak uit enthousiasme en niet zozeer uit gevaar. De Boomer is ook zeer geschikt voor hondenliefhebbers die geen lange wandelingen willen of kunnen maken. Het hondje heeft genoeg aan 3 kleine loopjes.

Zijn Boomer Pups geschikt voor beginners?

Boomer Puppy's zijn zeer geschikt voor de beginnende hondenliefhebbers. Zoek je een hondje dat goed overweg kan met kinderen? Dan heb je in de Boomer de perfecte hond gevonden. Leuke balspelletjes spelen met de kinderen vind hij geweldig. Je moet wel zorgen voor een consequente opvoeding, maar daar krijg je veel voor terug.

Wat kost een Boomer?

Boomer pups zijn vrij prijzig in aanschaf. Momenteel ligt de prijs rond de € 1250,- voor een Boomer pup. Stamboom honden hebben als voordeel dat ze zijn getest op erfelijke aandoeningen en onder toezicht zijn gefokt om gezondheidsproblemen en misstanden zoveel mogelijk tegen te gaan. Naast aanschafkosten heb je natuurlijk ook nog een lekkere zachte hondenmand nodig, voer, voerbakken, speeltjes, een bench en andere kosten zoals die van inentingen door een dierenarts.

Tot slot

Ben je al op leeftijd en kun je niet ver wandelen, maar wil je graag een hond? Of zoek je juist een klein hondenras vanwege de jonge kinderen in huis? Dan is de Boomer de ideale hond voor jou en of jouw gezin. Ze zijn slim en altijd vrolijk. Ze kunnen prima in een klein flatje en door hun formaat neem je ze overal mee naartoe. Laat ze liever niet langer dan 4 tot 6 uren alleen, het zijn namelijk echte gezelschapsdieren. Ben je veel thuis en zoek je een echte schoothond? Kies dan voor een Boomer hond.

Boomer

« Terug naar blog

100% tevredenheids garantie
Gratis Verzending voor NL & BE
Op werkdagen voor 22.00 besteld is morgen thuis
1000+ tevreden klanten
x